Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Pigen de kaldte Ulykke


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Den forældreløse Nhamo må flygte fra alt hvad hun kender og holder af, da hun bliver anklaget for at være skyld i en koleraepidemi i sin landsby. I en lille båd sejler hun op ad floden mod Zimbabwe, en tur der kræver langt mere, end en ung pige med sandsynlighed kan klare.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. maj 2001

af

af

Erik Boas Pedersen (skole)

d. 17. maj 2001

I en tidligere bog Øret, øjet og armen (00/06) har Nancy Farmer, med bizart udgangspunkt i år 2194, haft ambitioner om at beskrive modsætningen mellem Zimbabwes åndeligt styrede fortid og en teknologisk fremtid. Denne bog behandler den smerteligt nære fortid og aktuelle nutid med modsætningen mellem land og by, rig og fattig, åndekultur og videnskab i den afrikanske kultur som det bærende element. Den centrale figur i denne sammenhæng er den purunge landsbypige, Nhamo, som har mistet sin mor og via tragiske begivenheder og landsbyboernes primitive overtro tvinges ind i et grimt giftermål. Hun flygter, og efter et længere robinsonadeophold i den barske jungle finder hun trygge rammer i en videnskabelig lejr og senere sin døde fars oprindelige familie i storbyen. Bogen giver et barskt indblik i de sociale vilkår en outcast i Zimbabwe må underkaste sig. Den skaber en realistisk ramme om befolkningens liv, især i landsbyen og i junglen og endelig giver den de involverede personer kød og genkendelige menneskelige træk som bærer fortællingen igennem. Bogen virker konstant overbevisende og velskrevet i sin sammenkædning af brutale oplevelser, den metafysiske del af den afrikanske kultur og den unge piges personlighed. Dertil fremstår bogen som et smukt grafisk udtryk for den afrikanske kultur. Fra 7. klasse.


Bibliotekernes vurdering

d. 17. maj 2001

af

af

Lene Kristiansen

d. 17. maj 2001

Fascinerende, særpræget, særdeles velskrevet og tillige noget så sjældent som en roman, der foregår i Mozambique/Zimbabwe. Et efterord, der kort gør rede de to landes historier, folk og tro fortæller, at bogen foregår omkring 1981 med begge lande splittet mellem de historiske traditioner og en moderne fremtid. Bogen er dog mest en rejse gennem det gamle fyldt med traditioner, overtro og en kompliceret åndeverden, men også en ren odyssé med pigen Nhamo som et ungt kvindeligt modstykke til Robinson Crusoe. Nhamo bor i en lille landsby i Mozambique. Hendes mor er død og hendes far bliver der af gode grunde ikke talt om. Hun er lidt af en outsider og kun takket være sin mormor en smule beskyttet. Det går galt, da en del af landsbyens beboere dør af kolera, og en medicinmand giver Nhamo skylden. Hun flygter i en båd for at finde sin fars familie i Zimbabwe, og overlever kun med nød og næppe en rejse der ikke tager de lovede 2 dage men noget der mere synes som to år. N. Farmer har boet i Afrika gennem en årrække, hendes viden er utrolig og hun er en fornem fortæller. Nhamos liv og skæbne kommer tæt på og piger (mest) fra ca. 13 år med hang til romaner om fremmede kulturer, vil få en stor læseoplevelse. En smuk bog med små træsnit og ægte afrikanske signaler.


Jyllands-posten

d. 15. juni 2001

af

af

Anne Chaplin Hansen

d. 15. juni 2001


Information

d. 16. juni 2001

af

af

Lotte Folke Kaarsholm

d. 16. juni 2001


Weekendavisen

d. 13. juli 2001

af

af

Anne Knudsen

d. 13. juli 2001