Bøger / skønlitteratur / roman

Pigeliv og kvindeliv


Beskrivelse


Delvis selvbiografisk skildring fra Canada af en ung piges modning til kvinde og kunstner, belyst ved punktnedslag i afgørende begivenheder i hendes liv: en onkels død, de første seksuelle erfaringer, de første skriverier.

Anmeldelser (10)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Grethe Døpping

d. 18. dec. 2018

Mennesker præges livet igennem af personer og begivenheder. Det gør pigen Del også. Læseren ser verden gennem hendes øjne, oplever hendes omgivelser, byen og dens indbyggere gennem hendesbevægelser. Billedet af hovedpersonen tegnes gennem enkeltbegivenheder i hendes tilværelse, fra hun er ca. ti år, til hun efter skoletiden som ung kvinde skal til at forme sit liv selv. En onkelsdød, nysgerrigt venindepjank om sex i den begyndende pubertet, de første sexuelle erfaringer er nogle af de ting, der hales frem som væsentlige påvirkninger, dog ikke begivenhederne i sig selv, mennok så meget hendes egen og omgivelsernes reaktioner på dem. De store spring i begivenheder og tid foretages elegant, og slutresultatet er, at man føler, at man kender Del særdeles godt. Hunbevarer sit særpræg, og alligevel er der meget alment i oplevelsesmønstrene. Hun flyder med, nogle af hendes afgørelser synes tilfældige, men er det nok ikke, derimod nok stærkt prægede af hendesudvikling og miljø. Denne boger lige så velskrevet som forfatterens tidligere oversatte roman Hvem tror du egentlig, du er? Teknikken er den samme, med de plukkede begivenheder. Absolut envedkommende og anvendelig bog.


Bibliotekernes vurdering

d. 30. juli 2015

af

af

Lone Krøgh

d. 30. juli 2015

Genudgivelse af Alice Munros delvist selvbiografiske gennembrudsroman. Den holder stadig og appellerer til læsere af velturnerede skildringer af piger og kvinders livsvilkår.

Romanen består af otte afrundede kapitler, der hver især kan stå alene og nærmest udgøre en novelle, men tilsammen fortæller de gennem punktnedslag om Del Jordans opvækst og ungdom. Vi er i Canada i en lille flække i 1940'erne, hvor sociale skel, sladder og kirkeliv betyder en del, og hvor piger og kvinders muligheder er underlagt forskellige restriktioner. Familierelationer, sorger og glæder, forventninger, døden, veninder, drenge og forelskelse er nogle af de temaer, der gennemspilles i romanen.

Som altid skriver Alice Munro i en skarp, præcis og ordknap stil. Tilsyneladende underspillet formår hun at karakterisere såvel personer og miljøer, og man bør give sig den nødvendige tid til læsningen og eventuelt kun læse et kapitel ad gangen.

Denne roman udkom i 1971 og i dansk oversættelse i 1986. Siden da er der kommet en række ligeledes formidable novellesamlinger fra Alice Munros hånd, og en Nobelpris er det også blevet til. Et fornemt forfatterskab, hvor det ene værk ikke adskiller sig væsentligt fra det andet.


Information

d. 12. nov. 1986

af

af

Ellen Bick Meier

d. 12. nov. 1986


Fyens stiftstidende

d. 3. dec. 1986

af

af

Anni Broue

d. 3. dec. 1986


Kristeligt dagblad

d. 2. juli 1987

af

af

Vibeke Blaksteen

d. 2. juli 1987


Jyllands-posten

d. 10. nov. 1986

af

af

Bodil Steensen-Leth

d. 10. nov. 1986


Land & folk

d. 13. jan. 1987

af

af

Estrid Balslev

d. 13. jan. 1987


Politiken

d. 29. nov. 1986

af

af

Bettina Heltberg

d. 29. nov. 1986


Berlingske tidende

d. 9. dec. 1986

af

af

Annelise Schønnemann

d. 9. dec. 1986


Weekendavisen

d. 7. nov. 1986

af

af

Bo Green Jensen

d. 7. nov. 1986