Gå til indholdPersonlighed : hvad bestemmer, hvem du er?


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

243 sider

Udgivet

2011

Originaludgave

2010


Anmeldelser (2)


15. dec. 2010

Bogen er tiltænkt alle med interesse for personlighedspsykologi. Den vil også blive brugt i forskellige uddannelsessammenhænge.

D.N., professor i psykologi ved University of Newcastle, giver her en indførelse i, hvad der er bestemmende for personligheden. Han bygger sine teorier på "The big 5", altså 5 personlighedsdimensioner, der doseret på den ene eller anden måde udgør et menneskes personlighed. Disse 5 er: Ekstroversion/udadvendthed, neuroticisme/bekymring, samvittighedsfuldhed/kontrol, venlighed/medfølelse og åbenhed/kreativitet. I første kapitel redegøres for, hvordan D.N. er kommet frem til disse dimensioner for personlighed. Dernæst et kapitel om evolution og udvælgelse, om hvordan arvelige adfærdsdimensioner er biologisk gavnlige under visse omstændigheder og mindre gavnlige under andre. Herefter beskriver D.N. de fem personlighedsdimensioner, herunder hvordan enkelte mennesketyper med høj eller lav score inden for denne dimension lever og opfatter sig selv og omverdenen. Også deres livsbaner beskrives. Her er pointerne, at mens de enkelte personlighedsdimensioner i nogle sammenhænge er gavnlige, er de ubrugelige eller måske negative i andre sammenhænge. Sproget er enkelt og forklarende; men det er komplekse tekster, som kræver koncentration. Noter, fyldig litteraturliste og stikordsregister.

Kan bedst sammenlignes med Laneys Fordelen ved at være indadvendt i en udadvendt verden, 2004. D.N. gennemgår dog langt flere dimensioner.

Uhyre inciterende og spændende.

Lektørudtalelse

Af

Anne-Meta Lind Brunsborg

Pædagogisk psykologisk tidsskrift

Af

Birgit Marott

Årg. 48, nr. 3 (2011)


Informationer og udgaver

Bog

2011