Bøger / faglitteratur / filosofiske skrifter

Passageværket. Bind 2


Beskrivelse


Den tyske filosofs efterladte værk om avantgarde, arkitektur, industrihistorie, marxisme, mode, litteratur (Baudelaire især), utopier, fotografi, film, Paris, varehuse, vand, verdensudstillinger, cykelpiger og meget mere.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Torben Wendelboe

2007

Udgivelsen af Walter Benjamins hovedværk på dansk er en begivenhed - endelig foreligger et af de mest betydningsfulde og legendariske åndshistoriske værker på dansk med bred henvendelse til hele åndslivet langt ud over den akademiske verden, det er en del af.

Benjamin arbejdede på værket fra 1927 til sin død på flugt fra tyskerne i 1940, og værket er trods sit enorme omfang ikke at se som et færdigt værk. Det består af hundredvis af citater og kommentarer, ordnet i et stort system af kuverter. Titlen henter værket fra sit udgangspunkt, de overdækkede passager, der dukkede op i Paris med butikker osv. omkring år 1900. Deres modernitet er et tema i værket, der ud over meget andet beskæftiger sig med personer som Baudelaire, Marx og Proust og med æstetik, politik, kunst og litteratur i en undersøgelse af moderniteten. Benjamin har et helt specielt materialistisk-mystisk udgangspunkt med utrolige koblinger. Værket begynder i en form påvirket af surrealismen men skifter stil undervejs. Historisk set er modernismen en mulighed for Benjamin for teknisk at realisere menneskehedens urgamle ønsker og forestillinger. Et næsten besættende værk, umuligt at bringe på formel. Bl.a. noter, begrebs- og navneliste, efterord ved oversætteren.

Værket er den nødvendige forudsætning for for alvor at trænge ind i den heldigvis omfattende Benjamin-litteratur, der foreligger på dansk.

En af de glædeligste oversættelses-begivenheder i mange år, her udfyldes virkelig en lakune.


Information

d. 13. sep. 2007

af

af

Lilian Munk Rösing

d. 13. sep. 2007


Jyllands-posten

d. 26. sep. 2007

af

af

Torben Sangild

d. 26. sep. 2007


Weekendavisen

d. 21. sep. 2007

af

af

Lars Christiansen

d. 21. sep. 2007


Social kritik

Årg. 19, nr. 111 (2007)

af

af

Peter Thielst

Årg. 19, nr. 111 (2007)


Standart

Årg. 21, nr. 4 (2007)

af

af

Jakob Ladegaard

Årg. 21, nr. 4 (2007)