Bøger / faglitteratur

Paranoia : frygt i det 21. årh.


Beskrivelse


Om følelsen af paranoia, der ifølge forfatterne breder sig som en epidemi, og om dens betydning for udviklingen af samfundet.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. aug. 2013

af

af

Mette Fersum

d. 23. aug. 2013

Formålet er at give en detaljeret beskrivelse af paranoia med basis i videnskabelig forskning. Forskningen er foretaget i England. Niveauet er meget alment, så alle kan læse med.

Daniel og Jason Freeman (brødre) er englændere og forsker i emnet. Bogen er udkommet på engelsk i 2008. Måden vi indretter vores liv på, får hver fjerde person til at opføre sig paranoidt, og tallet vil stige i fremtiden. Paranoia er oftest en overdreven eller urealistisk opfattelse af, at andre mennesker vil skade os. Mennesker har altid været optaget af konspirationsteorier, besættelse af forskellige forbrydere, terrorister m.fl., hvor det før i tiden var hekse, jøder og frimurere. Andre eksempler med paranoia er 11. september, miltbrand, genmodificeret mad osv. Der er mange årsager til stigningen i paranoia, så som urbanisering, sociale faktorer, migration, og offerroller, som bidrager til en stigning i paranoia. Ligeledes skriver de, at ensomhed i storbyen og et hektisk, konkurrencedrevet arbejdsliv med mediernes overfokusering på terror og kriminalitet giver grobund for paranoia.

Der er bl.a. "Cultures of fear : a critical reader", 2009. På dansk er der fx Frygt, 2008, med en psykologisk vinkel. Ligeledes kan emner om medierne magt, terrortrusler m.m. være relevante.

Der er ganske mange forskellige vinkler, historier og forskningsresultater. Jeg sidder med følelsen af, en noget rodet bog, som er meget forvirrende med mange informationer, måske fordi emnet paranoia bliver så bredt behandlet.