Bøger / faglitteratur / biografier

På sporet af Sergej - en russisk krigsfanges historie


Beskrivelse


Om russeren Sergej Trofimovitj Pomasan (1919-2000), der under 2. verdenskrig bliver taget til fange af tyskerne og sendt til Vendsyssel for at gøre vagttjeneste. Herfra flygter han og tilslutter sig den danske modstandsbevægelse. Datidens lov gør at han bliver udvist af Danmark og i mange år hører hans danske venner ikke fra ham.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. okt. 2014

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 14. okt. 2014

To russiske officerer, Sergej og Jurij, deserterede fra tysk soldatertjeneste og sluttede sig til modstandsbevægelsen. På trods af deres indsats, bliver de alligevel i 1946 udleveret af regeringen til Stalin. For interesserede i besættelsestiden.

Bogen er skrevet af en nordjysk forfatter og bygger bl.a. på samtaler i lokalområdet. Vi følger Sergej og Jurij under krigen, hvor de gjorde sig bemærket ved deres mod og erfaring i en modstandsgruppe i Stenild ved Hobro. Efter krigen skulle alle russiske krigsfanger udleveres if. aftale med den danske regering. Trods indædt modstand fra de lokale danske venner og politikere led de to afholdte officerer samme brutale skæbne. Herefter fortabte sporet af Jurij sig for stedse. Men i 2011 lykkedes det forfatteren at få kontakt med Sergejs datter Natalia via et tv-program. Resten af bogen beretter derefter om hendes besøg i Danmark og Sergejs skæbne med 10 års straffearbejde i Sibirien og senere familie- og arbejdsliv indtil rehabiliteringen ved kommunismens fald. Bogen er illustreret med fotos, kort og gengivelse af fx Sergejs samtidspapirer.

To krigs- og besættelsesskæbner med et stort spændingspotentiale, hvoraf en del desværre går tabt i et jævnt sprog, et stedvist privat præg og en utrænet men engageret fremstilling.

De russiske krigsfanger i Danmark er ret ubeskrevne i besættelseshistorien.



Informationer og udgaver