Gå til indholdBøger / faglitteratur / erindringer

Overlever : Auschwitz, dødsmarchen og min kamp for frihed


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Omfang

320 sider, tavler

Udgivet

2014

Ophav

Sam Pivnik(forfatter)

Morten Andersen(oversætter)

Neil Gower(korttegner)
Genre og formerindringer
Målgruppe

til voksne


Beskrivelse


Sam Pivniks (f. 1926) personlige beretning om hvordan hans trygge verden i den polske provins bryder sammen. Tiden i koncentrationslejrene hvor hans familie bliver slået ihjel og tiden efter krigen


Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. okt. 2014

af

af

Jørgen Bartholdy

d. 14. okt. 2014

Pivniks beretning om sin ungdom, først som jaget og udstødt i sin fødeby og senere som slavearbejder i forskellige udryddelseslejre, er et overbevisende vidnesbyrd om den degenererede ondskab, som holocaust var, og den henvender sig til alle, der interesserer sig for holocaust, men bør læses af mange flere.

Som 13årig oplever drengen Szmuel, at hans trygge verden i den polske provins bryder sammen. Han fortæller hvordan den tyske invasion i begyndelsen 'kun' vækker angst hos forældrene, men han leder os også gennem det helvede, som udgør hans teenageår. Han ser sin familie blive ført til gaskamrene, og han udsættes udsultning, slaveri, tilfældig vold og mange andre grusomheder inden han som en af de meget få oplever befrielsen og tilkæmper sig et liv i verden efter krigen.

Pivnik er velskrivende, og han henvender sig til os i nutiden. Han forstår, at der efter 70 år må eksistere en skepsis overfor beretninger om et sådant afsind, men han formår at formidle den angst som en daglig personlig terror skaber i den enkelte. Han er omhyggelig med at dokumentere sine udsagn og hans bog er et velfortalt, vedkommende vidnesbyrd om nazismens grusomheder. Han er reflekteret og afklaret, men hans had til den enkelte forbryder er usvækket.

Helgas dagboger også et stort barns beretning om ophold og overlevelse i dødslejren. Lige så trøstesløs som Pivniks, og lige så forskellig som to skæbner nu engang er.


litteratursiden.dk

d. 8. jan. 2015

af

af

Anne Grete Jacobsen

d. 8. jan. 2015

Bevægende og meget velskrevet bog om Sam Pivnik som - nærmest mirakuløst - overlevede Auschwitz og den efterfølgende dødsmarch. "Jeg var alene. Men sådan havde det ikke altid været. Engang - faktisk v...


Litteratursiden.dk [online]

d. 8. jan. 2015

af

af

Anne Grete Jacobsen

d. 8. jan. 2015


Berlingske tidende

d. 7. dec. 2014

af

af

Bent Blüdnikow

d. 7. dec. 2014


Kristeligt dagblad

d. 27. jan. 2015

af

af

Moritz Schramm

d. 27. jan. 2015Informationer og udgaver

2014

Bog

Sam Pivnik

People'sPress, 1. udgave

2014

Ebog

Sam Pivnik

People'sPress, 1. udgave

2020

Lydbog (net)

indlæser: Morten Rønnelund

People'sPress

2014

Lydbog (net)

indlæser: Morten Rønnelund

Lindhardt og Ringhof

2014

Lydbog (cd-mp3)

indlæser: Morten Rønnelund

Audioteket