Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Outsideren


Beskrivelse


Ponyboy er ret sikker på, at han har styr på tingene, og selvom livet i byens fattige del er hårdt, ved han, at han altid kan stole på sine venner. Men en nat går kampen mellem byens rige og fattige unge for vidt.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. aug. 2011

af

af

Martin W Hansen

d. 18. aug. 2011

Bogen henvender sig bestemt til dem, der kan huske den originale udgave, og gerne vil genopleve historien. Men bogen rummer også plads til, at en ny generation kan opleve den gode historie. Kan selvlæses fra ca. 12 år og opefter. Bogen kan med fordel formidles som den klassiker den retmæssigt er.

Dette er den nyeste oversættelse af klassikeren fra 1967, og selvom den efterhånden har haft klassiker-status i et par årtier, fremstår den endnu i dag særdeles frisk og vedkommende. Fortællingens ramme ligger i dag næsten på linje med den historiske roman, men historiens kerne, og dens egentlige budskab, er jo den eviggyldige historie om intolerance og had mod det man ikke forstår. Temaer, som unge af i dag, også sagtens vil kunne sætte sig ind i. Selve historien er som den plejer, og Lea Carlsen Ejsing har begået en fin oversættelse. Sprogligt er den ikke vanskelig at gå til, og vil derfor (endnu en gang) kunne finde mange anvendelsesmuligheder, både til undervisning og til fritidslæsning. Forlaget har valgt at beholde den originale forside, sandsynligvis for at fange de læsere, der kender bogen i forvejen.

Denne titel henvender sig til læsere der ikke er bange for at kaste sig over klassiske ungdomsbøger såsom Martin og Victoria og Louise-Trilogien af Hanne-Vibeke Holst.

En rigtig fin oversættelse af en moderne klassiker, som sagtens kunne gå hen og blive moderne igen.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. juni 2001

af

af

Else Lerche

d. 18. juni 2001

Siden romanen udkom, første gang på dansk i 1969, har den været en meget læst klassiker inden for ungdomslitteraturen. Oversættelsen er stadig Niels Chr. Lindtners, men den er sprogligt revideret af Christel Amundsen. En sammenligning mellem udgaverne viser at der er tale om en ret omfattende revision. Mange begreber har fået en mere tidssvarende betegnelse, fx er politi ændret til strisser, og fiffig er ændret til klog. Endvidere er nogle formuleringer ændret så de får et mere nutidigt, mundret præg. Romanen virker nu mere nutidig i sproget, og er derfor mere på linie med dagens unge selvom den foregår på en anden tid og i et andet miljø. Den nye forside på denne billigbogsudgave har mere appel til nutidens læsere, fra 13 år. Satsen er ændret og dermed også sidetallet, men satsen er stadig behagelig at læse. Romanen læses stadig, med den nye forside og den sproglige bearbejdning tror jeg at flere vil få øje på den. Og det er stadig spændende at læse om de rå drenge og det hårde liv i byens gader. Den 14-årige Ponyboy lever på livets skyggeside, omgivet af kriminalitet og misbrug. Men han oplever også solidaritet og varme blandt vennerne og mellem ham og hans to brødre. Sammen kæmper de mod de rige drenge fra den anden ende af byen.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Viggo Madsen

d. 19. dec. 2018

Denne bog foregår i New York og handler om bandekampe mellem fedtfjæsene (læderjakker) og sos'eme (de rige overklassedrenge). Fortællingen om de indimellem ret barske overfald, sos'eme foretager på fedtfjæsene, er lagt i munden på den yngste af fedtfjæsene, en følsom dreng, der ikke forstår, hvad alt dette had skal gøre godt for. Man får et glimrende indtryk af de fordomme, som får de to grupper til at hade hinanden, selv om forskellen imellem dem endda ikke er så stor. Det er nærmest et spørgsmål om vaner. Og så det, at den ene gruppe skal arbejde for pengene, den anden ikke. Selv om vi her i landet ikke har tilnærmelsesvis de problemer, bogen giver udtryk for, er det afgjort en bog som vil interessere. Dels fordi problematikken omkring fordomme og vold er ret almen og dels fordi bogen er glimrende fortalt og har en meget bevægende slutning.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. apr. 2019

af

af

Tage Byrnak

d. 5. apr. 2019

"Han prøvede at få nogen til at sige Nej, men de gjorde det aldrig. Nogen skulle fortælle ham, hvad han måtte og ikke måtte, give ham regler at gå ud fra. - Nu er han død -" Han, en af bogens bipersoner, var en "sos", der blev stukket ned af en "fedtfjæs" under en batalje mellem rivaliserende drengebander i Arkansasbyen. Bogen er hård, men følsom og stiger til et gribende klimax. Selv om jeg-formen i begyndelsen virker tung, og de to sidste kapitler burde skæres væk, er bogen en ener i ungdomslitteraturen (et scoop, G.J.), velvalgt til NL-serien. Den anbefales varmt til ungdomshylden.


Fagbladet folkeskolen [online]

d. 6. sep. 2011

af

af

Mette Bechmann Westergaard

d. 6. sep. 2011


Jyllands-posten

d. 23. sep. 2011

af

af

Karen Lise Søndergaard Brandt

d. 23. sep. 2011


Weekendavisen

d. 2. sep. 2011

af

af

Damian Arguimbau

d. 2. sep. 2011


Det fri aktuelt

d. 31. mar. 1993

af

af

Steffen Larsen

d. 31. mar. 1993


Weekendavisen

d. 15. juli 1994

af

af

Damian Arguimbau

d. 15. juli 1994