Bøger / skønlitteratur / roman

Opland : roman


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
321 sider
Udgivet
2023
Ophav
Genre og form
roman, romaner

Beskrivelse


Lægen Niels må vende tilbage til sin hjemegn, fordi faderen pludselig dør. Hjemme blandt barndomsvenner og -fjender og omgivet af familiens fortielser, må han konfrontere fortidens dæmoner og hemmeligheder i et lukket minisamfund præget af mistro.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. jan. 2014

af

af

Sanne Caft

d. 23. jan. 2014

Bogen Opland henvender sig til mænd. Layoutet er rettet mod mandegruppen med et dystert og maskulint udtryk.

Forfatteren er journalist og har skrevet i flere genrer. Biografier fx Halv mand - helt menneske om en mand, der mistede sine ben i en togulykke, børnebogen Duen Didrik i dronningens tjeneste), fagbøger fx Farvel til en sort/hvid verden om Afrika og romanerne Tilt og Natfeber, Villers verden. I Opland er Niels læge og mister sin far og må i mødet med familie og barndomsvenner forholde sig til sin fortid. Han indser, at hans vokseneksistens står på fundamentet af den barndom, hvor han har fortrængt ting, der både er voldelige og svære at erkende. Sproget og udseendet er råt, lige på og kortfattet: "Som en spuns slået ud af en balje, begynder mængden at fosse mod døren.", "Langt bag os kan jeg høre høre en lastbils sjuttende dæk på en af landevejene.".

En rå far/søn-historie og en had/venskabs-historie fra yderdanmark og underdanmark. Forfattere som Jonas T. Bengtson og Jan Sonnergaard skriver også i det urbane felt, dog med mere litterært svung, mens Erling Jepsen skriver fra de landlige minisamfund, dog med mere indædt sarkasme.

Romanen Opland handler om at forsone sig med fortiden, at vende tilbage til barndomsegnen og se fortidens dæmoner i øjnene. Målgruppen er primært mænd ligesom forfatterens tidligere roman Tilt.


Jyllands-posten

d. 4. mar. 2014

af

af

Katrine Sommer Boysen

d. 4. mar. 2014


Berlingske tidende

d. 15. feb. 2014

af

af

Per Krogh Hansen

d. 15. feb. 2014


Weekendavisen

d. 7. feb. 2014

af

af

Lars Brix Nielsen

d. 7. feb. 2014


Børsen

d. 18. juli 2014

af

af

Linee Rasmussen

d. 18. juli 2014


Børsen

d. 26. juni 2015

af

af

Louise Stenbjerre

d. 26. juni 2015