Bøger / faglitteratur

Omsorg gør det ikke alene


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. feb. 2016

af

af

Kirstine Hagen Thomasen

d. 12. feb. 2016

En pioner inden for socialt arbejde fortæller om sit arbejde med misbrugere og psykisk sårbare i en bog, der vil være af interesse for både professionelle og pårørende.

Gennem 30 år har Grete Mikkelsen og hendes mand arbejdet med først unge og senere voksne psykisk sårbare, misbrugere og udviklingshæmmede. Ægteparret har opbygget en mangfoldig socialøkonomisk virksomhed, Granhøjen, med 120 beboere og 100 ansatte fordelt på flere bosteder, en plantage, gårdbutik og et gammelt hotel. Deres pædagogik består i at give beboerne ansvar og identitet gennem reelt arbejde, gerne af fysisk karakter. Derimod er Grete Mikkelsen kritisk over for socialt arbejde, der fokuserer på omsorg og dermed risikerer at fratage klienterne initiativet og gøre dem ringere, end de er. Bogen veksler mellem at fortælle om Granhøjens tilblivelse og behandlingsprincipper og en række interviews med beboere.

Bogen er letlæst, næsten bramfri i sit sprog og vil kunne læses af både professionelle, pårørende og andre interesserede. Den argumenterer godt for, hvorfor nøje tilrettelagt beskæftigelse kan være vejen frem for marginaliserede borgere. Interviewene sætter fint fokus på mennesker, der har meget at slås med men har bevaret troen på fremtiden.

Aktør i eget livDrivkraftThyra Frank henvender sig mere direkte til fagfolk, Drivkraft kigger på socialøkonomiske virksomheder fra et helikopterperspektiv, mens Thyra Frank portrætterer en ildsjæl inden for ældreplejenAktør i eget liv henvender sig mere direkte til fagfolk, kigger på socialøkonomiske virksomheder fra et helikopterperspektiv, mens Thyra Frank portrætterer en ildsjæl inden for ældreplejenAktør i eget liv henvender sig mere direkte til fagfolk, Drivkraft kigger på socialøkonomiske virksomheder fra et helikopterperspektiv, mens portrætterer en ildsjæl inden for ældreplejen.