Bøger / faglitteratur

Om religionen : taler til de dannede blandt dens foragtere (1799)


Beskrivelse


Den tyske protestantiske teolog Friedrich Schleiermachers (1768-1834) taler om religionens væsen, den religiøse oplevelse, hvorfor mennesker har svært ved at blive religiøse, fællesskabet i religionen, de historiske religioner og fremtidens religiøsitet.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. maj 2010

af

af

Hans Michelsen

d. 26. maj 2010

Friedrich Schleiermacher (1768-1834) var tysk protestantisk teolog og filosof. Dette religionsvidenskabelige værk henvender han selv til de dannede blandt religionens foragtere.

Denne bog (fra 1799) er Schleiermachers mest kendte værk, hvori han forsvarer religionen som en selvstændig menneskelig livsytring ved siden af moralen, som han ikke vil sammenblande den med. Han rejser spørgsmål, der er aktuelle i dag, som fx hvorfor der dannes religiøse samfund, hvis religionen er et personligt anliggende? Bogen indeholder fem taler, som bl.a. handler om religionens væsen, om dannelse til religion, om fællesskabet i religionen og de historiske religioner - i særdeleshed den kristne. Endelig giver han bud på, hvordan fremtidens religiøsitet vil forme sig. Bogen er oversat af cand.ling.merc. et theol. Birgit Bergensson og professor dr. theol. Theodor Jørgensen.

Peter Grove har skrevet Friedrich Schleiermacher, 2004 og Theodor Jørgensen har i Transfiguration, 2000 (nr. 2) skrevet om kriterier for verdslig og religiøs kunst ud fra Schleiermachers æstetik.

Som udgiverne selv skriver, er det en svær bog, både hvad angår sprog og indhold. Schleiermachers finurlige, snørklede sprog har været svært at oversætte, men det er alligevel lykkedes, så det er læsbart og forståeligt for den læser, der arbejder med teksten. Det giver god mening, at et hovedværk nu kommer på dansk i en pålidelig udgave. Dets indhold kan være med til at perspektivere dagens religionsdebat.


Kristeligt dagblad

d. 19. juni 2010

af

af

Povl Götke

d. 19. juni 2010


Religion

2011, nr. 1

af

af

Bodil Kruse

2011, nr. 1