Gå til indholdOm børn og unges nej : farvel til lydighedskulturen


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

183 sider

Udgivet

2014

Originaludgave

2014


Anmeldelser (4)


3. apr. 2014

Bogen henvender sig til ansatte på børne- og ungeområdet, folkeskolen og gymnasiet, samt politikere, forældre og debattører af institutioner.

Forfatteren (1938-) er den anti-autoritære pædagogiks "grand old man" i Danmark med snesevis af bøger om emnet bag sig. Bogen er (endnu) et opgør med det autoritære i samfundet som starter i barndommen: Udelukkelsen af børn fra det samfundsmæssige liv, magtanvendelse i alle dens former og institutionaliseringen af børn. Den falske forestilling om at børn og unge fortrinsvis lærer i institutioner - det gør de udenfor. Den forsvarer børns ret til at sige fra, og de voksne må finde ud af hvad der ligger bag og respektere det. Herunder ikke anvende hverken fysisk vold eller skældud. Den anviser også metoder til at forebygge overgreb mod børnene. Bogen er opbygget omkring 10-12 temaer, hver med talrige eksempler på god og dårlig pædagogik, ofte med henvisninger tilbage til fx Tolstoj, Summerhill, Piaget m.fl. Sprogligt og indholdsmæssigt er bogen let tilgængelig.

På trods af, at det over 10 år siden Sigsgård først skrev om skældud er der ikke kommet lignende, fyldestgørende bøger om emnet.

Bogen er en slags opsummering og opdatering af forfatterens tidligere opgør med lydighedskulturen og skældud, samt forsvar for barnets ret til at sige fra.

Lektørudtalelse

Af

Erik Nicolaisen Høy

Politiken

Af

Rune Lykkeberg

d. 15. apr. 2014

Weekendavisen

Af

Damian Arguimbau

d. 2. maj. 2014

Fagbladet folkeskolen [online]

Af

Christina Krolmer

2014-09-04


Informationer og udgaver

Ebog

2016

Bog

2014