Bøger / skønlitteratur / roman

Olavs drømme : fortælling

Del 2 af Andvake

Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
86 sider
Udgivet
2015
Ophav
Genre og form
roman

Beskrivelse


Skæbnefortælling med bibelske henvisninger. Det udstødte og ugifte par, Asle og Alida, har forladt Bjørgvin og kalder sig nu for Olav og Åsta. Olav er på vej tilbage til byen for at købe en gave til Alida.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 30. okt. 2015

af

af

Marion Tirsgaard

d. 30. okt. 2015

Olav har et ærinde i Bjørgvin. Han vil købe en ring til Åsta, men det går ikke, som han har tænkt sig. Andet bind i Jon Fosses prisvindende trilogi, der henvender sig til læsere af smal og udfordrende nordisk litteratur.

Det udstødte par Asle og Alida, der i Andvake søger husly i storbyen Bjørgvin, inden Alida skal nedkomme, har forladt byen igen. Asle og Alida kalder sig nu for Olav og Åsta, og Olav er på vej tilbage til Bjørgvin for at købe en ring til Åsta, så omverdenen tror, at de er lovformeligt gift. På vejen hjemsøges Olav af fortid og skyld. Han møder bekendtskaber og fristelser, der får afgørende betydning for ærindet i Bjørgvin. Fosse er norsk dramatiker og forfatter og modtog Nordisk Råds litteraturpris 2015 for trilogien, hvor af sidste bind "Keldsværd" udkommer senere på året.

Fosses gendigtning af juleevangeliet fortsætter i samme foruroligende og klaustrofobiske tone. Det er en fortælling om kærlighed, skæbne og skyld i en mareridtsagtig verden, hvor drømme og virkelighed umærkeligt fletter sig sammen. Den punktumløse tekst og de sproglige gentagelser danner en rytmisk fremdrift i fortællingen, som er enestående.

Fosses skrivestil er egenartet og svært sammenlignelig. Fosse har fået oversat flere skuespil og romaner til dansk Andvake.


Berlingske tidende

d. 28. okt. 2015

af

af

Jeppe Krogsgaard Christensen

d. 28. okt. 2015


Jyllands-posten

d. 28. okt. 2015

af

af

Jon Helt Haarder

d. 28. okt. 2015


Weekendavisen

d. 27. nov. 2015

af

af

Birte Weiss

d. 27. nov. 2015


Information

d. 31. okt. 2015

af

af

Kamilla Löfström

d. 31. okt. 2015