Bøger / faglitteratur

Økologi uden natur : en gentænkning af miljøorienteret æstetik


Detaljer

...


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Kritisk undersøgelse af den herskende naturopfattelse blandt filosoffer og kunstnere, hvor naturen ses som adskilt fra mennesket. En adskillelse man ifølge forfatteren må opgive, for at tænke og handle virkelig økologisk.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. okt. 2019

af

af

Peter Holm Rasmussen

d. 10. okt. 2019

Kritisk undersøgelse af den herskende naturopfattelse blandt filosoffer og kunstnere, der har deres ophav i romantikkens litterære bevægelser. For økologisk, filosofisk og litteraturteoretisk interesserede læsere.

Filosofisk og litteraturteoretisk analyse, der kobler kunstbegreber og økologisk kritisk tænkning. Timothy Morton beskæftiger sig med objektorienteret ontologi, hvis grundtanke er en afvisning af menneskets privilegier overfor ikke-menneskelige objekter. I romantikken dannedes et ideal om naturen, som noget adskilt fra os selv, og heri ligger kernen af problemet. Ifølge Morton, må vi bryde med vores idylliske naturlitteratur, der ikke gør os mere bevidste, men blinde. Dertil er bogen et indlæg i klimadebatten, hvor Morton imod den konventionelle forestilling om en fremtidig klimakatastrofe mener, at katastrofen allerede har fundet sted.

En vild bog på alle områder - i tanker og i indhold og meget vigtig. Det er på tide, at en af Mortons bøger udkommer på dansk, da han og skolen omkring objektorienteret ontologi har inspireret så mange danske kunstnere, digtere og økologer. Bogen kræver en del af læseren og kan være frustrerende svær læsning. Men tilbage står nogle ret klare pointer, når man får dem viklet ud af de litterære og filosofiske allusioner.

Læs også Den materielle drejningDen humane vendingNaturhistorier om natur, teknologi og krop i ny dansk litteratur, Den humane vending en antologi om det antropocæne og Naturhistorier om naturen som litterært motivLæs også Den materielle drejning om natur, teknologi og krop i ny dansk litteratur, en antologi om det antropocæne og Naturhistorier om naturen som litterært motivLæs også Den materielle drejning om natur, teknologi og krop i ny dansk litteratur, Den humane vending en antologi om det antropocæne og om naturen som litterært motiv.


Information

d. 4. okt. 2019

af

af

Michael Agerbo Mørch

d. 4. okt. 2019