Gå til indholdOdysseen


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

309 sider

Udgivet

2017

Originaludgave

2000


Beskrivelse


Gendigtning af sagnene om Odysseus' eventyrlige oplevelser og bedrifter med far-søn forholdet mellem Odysseus og Telemakos i centrum og Telemakos' udvikling til mand og ikke mindst om erotikken, kvinderne og gudinderne


Anmeldelser (5)


24. sep. 1999

Der er så megen erotisk saft og rå kraft i Hallers gendigtning af den gamle versroman, at den trænger sig på som den bearbejdede Odysseen, der skal leve med ind i det næste årtusinde med appel til det store publikum. Haller har valgt (næsten som Joyce før ham) at koncentrere sig om den psykologiske udvikling i far-søn forholdet mellem Odysseus og Telemakos og om Telemakos' udvikling til mand og om erotikken og skønne kvinder – og gudinder! – som det, der dominerer tilværelsen og gør selv drabelige helte til dikkende lammehaler. Derved nedtones skipperskrønerne, men selvfølgelig er der også kamp og gru, nedturen til Hades er mesterlig. Otto Gelsteds prosagendigtninger af de homeriske digte er meget tættere på grundteksten end Haller og vil derfor nok stadig være populære blandt studerende, der vil slippe for (jeg vil sige: snyde sig for) de vældige, havbølgende heksametre i Homers digt, når de skal læse til eksamen. Men for andre: vil man undgå heksametre, så er det Haller, også fordi han skriver den sanselighed, vi kender fra græsk billedkunst, ind i sin gendigtning.

Lektørudtalelse

Af

Torben Wendelboe

24. sep. 1999

Det har været en stor fornøjelse at læse denne pragtfulde gendigtning af en af verdenshistoriens største klassikere. Bent Haller er en sprogets mester. Hans prosagendigtning af Homers epos er elegant, levende, dramatisk og dog så enkel og lettilgængelig, at bogen kan læses af alle, der har lyst til at tage med på en eventyrlig rejse ind i en verden, hvor ingenting ser ud som det er, og hvor alting kan ske – og sker. Efter det berømte slag ved Troja kan sejrherren Agamemnon og hans folk – blandt dem Odysseus – rejse hjem. På hjemvejen bliver Odysseus uvenner med havguden Poseidon, som på forskellig vis lægger hindringer i vejen for ham og hans mænd, og der skal gå 20 år, før han hårdt prøvet, alene og ribbet for alt ved Pallas Athenes hjælp vender tilbage til Ithaka. Gudinden står ham bi, og Odysseus gør op med sine fjender, som i hans fravær har forsøgt at vinde hans kone Penelope og kongeværdigheden. Retfærdigheden sker fyldest, og Athene får bogens sidste replik: KRIGEN ER SLUT. Jo, den gamle historie er dramatisk og rummer storhed og rigdom, og Haller er omhyggelig og samtidig original i sin opfattelse og gendigtning. Han er en stor fortæller. Mads Stages fine illustrationer er stemningsskabende og klæder teksten. Bogen er for voksne, men modne læsere i skolens ældste klasser kan også være med.

Lektørudtalelse

Af

Else Kristensen (skole)

Politiken

Af

Søren Vinterberg

d. 2. okt. 1999

Weekendavisen

Af

Bo Bjørnvig

1999-10-08

Folkeskolen

Af

Tonny Hansen

Årg. 117, nr. 45 (2000)


Informationer og udgaver

Bog

2017

Bog

2007

Bog

2003

Bog

2001

Bog

2000

Lydbog (net)

2016

Lydbog (cd-mp3)

2016

Ebog

2016