Bøger / faglitteratur

Ny viden om Odsherreds bakker og Danmarks istid


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
103 sider: ill. i farver
Udgivet
2017
Ophav

Indhold

Et unikt landskab ; Hvad Milthers ikke vidste ; Rute 21 - hvad bakken gemte ; Tiden før istiderne ; Danmark i sidste istid ; Odsherred ; Fire landskaber


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. sep. 2017

af

af

Martin Jørgensen

d. 26. sep. 2017

Ny viden om Danmarks istid og en omskrivning af dannelsen af især Odsherreds bakker. For geologisk interesserede.

Bakkerne i Odsherred menes at være randmoræner; hævninger i landskabet lavet af jord skubbet foran gletschere under sidste istid. Under udarbejdelsen af Holbæk-motorvejen gravede man gennem nogle af Odsherreds bakker, og de to forfattere brugte denne anledning til at undersøge de blottede jordlag. Ud af det kom der helt ny viden og teori om dannelsen af bakkerne. Forfatterne er kommet frem til, at der ikke er tale om randmoræner, men derimod aflejring fra smeltevandsfloder i isens sprækker, hvor sand og ler er aflejret, hvor bakkerne er i dag. Bogen stiller også spørgsmål ved 100års videnskabelig teori om landskabers dannelser efter istiden. Forfatterne er begge geologer og har tidligere udgivet indenfor emnet.

En forholdsvis ligetil indgang til dansk geologi i almenhed og Odsherred i særdeleshed. Bogen bærer præg af stort engagement, og er ikke bange for at stille alternative teorier op, til de mere etablerede teorier om bl.a. randmoræner. Bogen og dens forfattere har vagt en del opsigt i det geologiske miljø, med deres kontroversielle udgivelser. Niveauet er forståelig, og formidlingen suppleres af vedkommende fotos og figurer.

Den geografiske guidebog Danmarks geologiske seværdigheder af samme forfattere har overlap mht. teorier og beskrivelse af Odsherred.