Bøger / skønlitteratur / roman

Novembersol : roman


Beskrivelse


Københavnske Georg får plads på en herregård i Vendsyssel i 1944, hvor han fanges ind af landbolivet, pigen Elva og efterhånden også den lokale modstandsbevægelse.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. maj 2009

af

af

Per Månson

d. 26. maj 2009

Bogen vil nok især have interesse for ældre læsere, der kan genoplive minder om livet på landet under besættelsen. Omslaget signalerer både landboliv og modstandskamp.

Hofland, der er årgang 1925, har efter et arbejdsliv som dansklærer startet et skønlitterært forfatterskab med foreløbig 6 romaner, hvoraf flere som Novembersol foregår under besættelsen. Georg er nybagt student på cykelferie i Jylland i 1944. Han bliver midlertidig ansat på en herregård til at radrense roer, men forelsker sig i landbolivet og senere den hulde Elva, og bliver hængende. Han kommer i kontakt med den lokale modstandsbevægelse og er med til at samle våbennedkastninger op. Der optrappes til jernbanesabortage, inden han bliver snuppet af Gestapo. Trods en del drama er det en stille og rolig fortalt historie i et håndværksmæssigt godt sprog uden de store fabelader.

Jeg har kun læst Under tramp af de elleve mænd, 2005, der omhandler modstandsbevægelsen i København, hvor denne foregår i Nordjylland.

En stille og rolig skildring af landboliv, ungdom, forelskelse og modstandsbevægelse i det sidste krigsår i Vendsyssel.