Bøger / faglitteratur / biografier

Norbert Elias


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
209 sider
Udgivet
2002
Ophav
Genre og form
biografier

Beskrivelse


Forfatteren gennemgår og placerer den tysk-britiske sociolog Norbert Elias (1897-1990) værk i relation til sociologiens historiske udvikling og til den aktuelle faglige debat, hvor Elias teorier optræder i forbindelse med begreber som statsdannelse, globalisering, national og etnisk identitet.

Indhold

Intellektuelt curriculum vitae ; Brikker til en teori om det menneskelige samfund (Hinsides struktur/aktør-modsætningen ; Ikke-planlagt "orden" og spørgsmålet om handling ; Interdenpendens - figurationer - habitus ; Det sociale liv som relationer ; Imod proces-reduktion ; Sociologien og objekternes adækvate karakter ; Kritik) ; Om civilisationsprocesser (Hofsamfundet ; Civilisationsprocesser ; Tyskerne ; Kritik) ; Udvidet processociologi (Videnssociologi: mellem engagement og distance ; Sport og fritid ; Etablerede og outsidere ; Barndommen og civiliseringen af forældre ; Kritik) ; Elias og nutidens sociologi (Civilisationen som den perfektible disciplins ideal ; Viden, kontrol, magt ; Forskning ; Teori) ; At læse Elias


Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. mar. 2002

af

af

Bent Birk Kristensen

d. 7. mar. 2002

Norbert Elias blev født i Breslau i 1897. Han læste sociologi i Heidelberg i 20'erne, men under indtryk af nazismens udvikling flyttede han til Frankrig og senere til England, hvor han fra 1954 var tilknyttet det anerkendt sociologiske institut ved universitetet i Leicester. Hans fortjeneste er en nyskabende analyse af det moderne samfunds historiske rødder, de sociale interaktionsformer og den sociale identitet. Hans to hovedværker Die höfische Gesellschaft og Über den Prozess der Zivilisation, som ikke er oversat til dansk, blev udarbejdet allerede i 30'erne. Ifølge forfatteren nød han en vis undergrundsstatus i 50'erne, men først fra 80'erne blev han anerkendt som en fremtrædende sociolog på grund af sin særlige tilgang til sociologi og historie. Van Krieken er lektor i sociologi i Sydney, og hans kritiske gennemgang placerer Elias' arbejde både historisk og aktuelt. Målgruppen er snæver faglig, og bogen rummer de nødvendige henvisninger og bibliografiske oplysninger. Elias døde i 1990. Til dansk er oversat De døendes ensomhed i 1983 og Mozart : sociologiske betragtninger over et geni.


Politiken

d. 13. apr. 2002

af

af

Carsten René Jørgensen

d. 13. apr. 2002


Weekendavisen

d. 4. okt. 2002

af

af

Ole Thyssen

d. 4. okt. 2002


Dansk sociologi

Årg. 13, nr. 3 (2002)

af

af

Lone Friis Thing

Årg. 13, nr. 3 (2002)


Slagmark

Nr. 44 (2005)

af

af

Laust Kehler

Nr. 44 (2005)