Bøger / faglitteratur / billedværker

Nis Schmidt - med kors og krus


Beskrivelse


Om den danske billedkunstner Nis Schmidts (f. 1932) malerier og kirkeudsmykninger.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. feb. 2012

af

af

Søren Brunbech

d. 7. feb. 2012

Kendskabet til billedkunstneren Nis Schmidt er nok størst i Jylland, hvor han har haft flest udstillinger og udsmykningsopgaver, men bogen bør appellere bredt til læsere med interesse for nyere dansk billed- og kirkekunst.

Nis Schmidt er autodidakt, og er med sit katolske udgangspunkt en enegænger i den nutidige danske malerkunst. Bogen udsendes i anledning af hans 80-års dag. I hans motivverden indgår abstrakte gengivelser af religiøse motiver og realistisk afbildede hverdagsgenstande, der indgår i symbolladede opstillinger, alt sammen dygtigt malet og med sikker farvesans. Ud over de gode gengivelser af Nis Schmidts malerier og kirkekunst fortæller 5 bidragydere om manden og hans værk, bl.a. kunsthistorikeren Leo Tandrup, der tolker billederne ind i en faustisk kultur, der havde sit højdepunkt i den romansk-gotiske tid og står i modsætning til vor moderne overfladecivilisation. Bagest en udstillingsfortegnelse.

Der er ikke tidligere skrevet større fremstillinger om Nis Schmidt.

En smukt tilrettelagt kunstbog der præsenterer maleren Nis Schmidts originale billedverden, som tager afsæt i hans katolske baggrund.


Kunstmagasinet Janus

2013, nr. 4

af

af

Arne Mumgaard

2013, nr. 4