Bøger / skønlitteratur / roman

Nazisten


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Som søn af en skibsreder er Frederik udset til at arve en formue. Desværre formøbles formuen, og fyldt af had til samfundet melder han sig til tysk krigstjeneste. Frederik overlever de voldsomme kampe på Østfronten og vender hjem dybt plaget af skyld over de forbrydelser, han har begået. For at finde ro og soning forsøger han sig som guldgaver i Kenya.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. aug. 2012

af

af

Steffen Gordon Nielsen

d. 6. aug. 2012

For læsere af nyere dansk litteratur, eller den voksende skare af interesserede i besættelsen. Forsidens illustration (et jernkors) vil nok kun virke bekendt for de indviede, men det afhjælpes af den fine bagsidetekst.

Som søn af en skibsreder er Frederik udset til at arve en formue. Desværre bliver formuen formøblet før Frederik får fingrene i sin arv, og han må modstræbende droppe sine fremtidsplaner. Fyldt af had til samfundet vender han sig mod den spirende nazisme, og bliver en del af det berygtede SS regiment Nordland. Frederik overlever de voldsomme kampe på østfronten, og vender hjem dybt plaget af skyld over de forbrydelser, han har begået. Han forsøger sig som guldgraver i Kenya, men intetsteds finder han ro og soning for sine gerninger. Omgivelserne er klar til at tilgive, men hvorfor kan Frederik ikke tilgive sig selv? Kristian Massey Møller er kendt som lærer og præst, men har efterhånden også fået udgivet en stribe fine bøger. Bøgerne har det tilfælles, at de ofte kredser om et moralsk/etisk dilemma og Nazisten er ingen undtagelse. Det er en velskrevet og spændende bog, som aldrig bliver for moraliserende og religiøs. Personskildringen af de historiske personer og især tidsbilledet er flot tegnet, men mod slutningen taber historien desværre lidt af det flow som de første 150 sider har opbygget.

Historien minder en hel del om Møllers egen Novgorod, 2010.

Spundet over et etisk dilemma har Møller formået at komponere en interessant bog, der kalder på tænksomhed.


Jyllands-posten

d. 24. okt. 2012

af

af

Mikael Busch

d. 24. okt. 2012


Kristeligt dagblad

d. 10. sep. 2012

af

af

Claus Grymer

d. 10. sep. 2012