Bøger / faglitteratur / biografier

Nazisten og psykiateren : Hermann Göring og Dr. Kelley - et skæbnesvangert møde under slutspillet af anden verdenskrig


Beskrivelse


Efter afslutningen på 2. verdenskrig i Europa fik den amerikanske psykiater Douglas M. Kelley til opgave at vurdere om 22 højtstående nazister var i stand til at gennemføre en retssag. Mødet mellem Kelley og den tyske topnazist Hermann Göring skulle vise sig at blive skæbnesvangert.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. apr. 2017

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 4. apr. 2017

Dokumentarisk skildring af det skæbnesvangre møde mellem den amerikanske psykiater Douglas M. Kelley og Hermann Göring. Et indblik i Nürnbergprocesserne, hvor topnazister stod anklaget. For historisk interesserede.

Med den amerikanske psykiater Douglas M. Kelley som omdrejningspunkt følger vi begivenhederne før, under og efter mødet mellem Kelley og Göring. Bogen indledes med den skæbnesvangre tragiske ende for Kelley. Et skænderi i Kelleys hjem udløser et selvmord han begår ved at sluge en cyankaliumpille. Ligesom Göring gjorde det før ham. Herefter skruer vi tiden tilbage til Görings fængsling i Mondorf-les-Bains i Luxembourg, hvor han forhøres i et center med kodenavnet Ashcan. En beskrivelse lyder: " Udover sin tjener, Kropp, havde Göring medbragt et dusin monogramprydede kufferter og en stor, rød hatteæske." Før Kellys første møde med Göring, er han i tvivl: " Kelley anede ikke, hvad han skulle forvente fra sin berygtede patient. Han havde hørt Göring omtalt som alt »fra en machiavellisk bandit til en fed, uskadelig eunuk; den generelle tendens havde været at se ham som blot et vedhæng til Hitler, som tilbragte sin tid med at skaffe sig medaljer, pragt og rigdomme...".

Fremragende historisk dokumentar om forhør af nazisterne, som stod anklaget for forbrydelser mod menneskeheden.

Nürnberginterviewene indeholder en anden psykiaters forhør af Göring og andre topnazister.