Bøger / faglitteratur / bibliografier

Naturret som samfundskritik


Detaljer

...


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Naturretten samler etik, politik og ret i et begreb, som renæssancen og oplysningstiden efterfølgende har brudt ned. Samt bl.a. en reformulering af naturetten hos Thomas Aquinas med inspiration fra bl.a. den franske filosof Paul Ricæur, den tyske socialfilosof Axel Honneth og den amerikanske naturretsfilosofi Lon Fuller.

Indhold

Optakt ; Naturrettens kritik ; Naturretten - hvilken natur? ; Thomas' naturret og vor egen tid ; De naturretlige principper ; Fra topstyring til governmentalitet - beherskelsen slår igennem ; Træk af det liberale demokratis forfaldshistorie ; Politik, økonomi og magtteknologi ; Det legitime selvforsvar


Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. apr. 2016

af

af

Bent Birk Kristensen

d. 28. apr. 2016

Hvad er naturretten og hvad kan den bidrage med i samfundsmæssig sammenhæng? Primært af interesse for filosofisk og samfundsvidenskabelig interesserede.

Forfatteren er professor emeritus ved Roskilde Universitet. I bogen tages begrebet naturret op til nærmere analyse. Naturretten bygger på et sæt overordnede objektive principper uafhængig af økonomi og politik og kan bl.a. tjene til en aktuel samfundskritik. I 8 kapitler beskæftiger bogen sig med emner som menneskets tilhørsforhold til naturen, munken Thomas Aquinas naturret fra 1200-tallet, naturretlige principper og udviklingen frem mod nutiden og naturrettens kritiske funktion, og hvordan den udfolder sig i forhold til temaer som demokrati, magt og kommunikation. I teksten inddrages en række filosoffer som på forskellige tidspunkter i historien har beskæftiget sig med naturretten som fx franskmanden Paul Ricæur, tyskeren Axel Honneth og amerikaneren Lon Fuller.

Et vanskeligt essay skrevet med stor indsigt om naturretten, dens tidligere rolle og hvad den kan bidrage med i dag som kritisk samfundsanalyse.

Af de mange titler inden for emnet naturret og retsfilosofi kan nævnes Hegels RetsfilosofiOm ret og retfærdighedRetsfilosofiDen forbudte retsfølelse, Alf Ross klassiske Om ret og retfærdighed, og forfatterens egen Den forbudte retsfølelseAf de mange titler inden for emnet naturret og retsfilosofi kan nævnes Hegels Retsfilosofi, Alf Ross klassiske , Retsfilosofi og forfatterens egen Den forbudte retsfølelseAf de mange titler inden for emnet naturret og retsfilosofi kan nævnes Hegels , Alf Ross klassiske Om ret og retfærdighed, og forfatterens egen Den forbudte retsfølelseAf de mange titler inden for emnet naturret og retsfilosofi kan nævnes Hegels Retsfilosofi, Alf Ross klassiske Om ret og retfærdighed, Retsfilosofi og forfatterens egen .


Information

d. 20. aug. 2016

af

af

Steen Nepper Larsen

d. 20. aug. 2016


Weekendavisen

d. 10. juni 2016

af

af

Frederik Stjernfelt

d. 10. juni 2016


Tidsskrift for rettsvitenskap

Årg. 130, h. 1 (2017)

af

af

Sören Koch

Årg. 130, h. 1 (2017)