Bøger / faglitteratur

Nationalstaternes tidsalder : revolutioner og nationalisme


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. maj 2014

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 15. maj 2014

For de historisk interesserede læsere. Oplagt til opgavebrug på gymnasieniveau.

I bogen fortæller cand.mag. Jan Brix om de europæiske nationalstaters dannelse efter Den franske Revolution, der var et afgørende slag mod de enevældige kongemagter. Den gudsgivne legitimitet, monarkierne indtil da havde hævdet, blev udfordret på alle tænkelige måder takket været en ny tankemæssig dynamik i samfundet. Wienerkongressen beskrives, revolutionerne i 1848 gennemgås, og fremstillingen slutter med Italiens og Tysklands samling. Teksten er forholdsvis kompakt, og den støttes af enkelte illustrationer, dog ikke kort. Udgiveren er idemanden bag den store netportal "Historiens verden", som flere biblioteker udbyder som elektronisk ressource.

Jan Brix henviser i sin litteraturliste kun til udenlandske bøger, og derfor finder vi desværre ikke nyere udgivelser på dansk som fx Mike Rapports 1848 : det europæiske forår, Engelstoft og Larsens Territorium, stat og nation. Heller ikke Uffe Østergaard, der har arbejdet meget med dette emne, nævnes.

I et overskueligt omfang redegør forfatteren for nationalstaternes tidsalder, og bogen kan gøre god gavn for opgaveskrivere på gymnasieniveau.