Gå til indholdNår krigen slutter : roman


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

438 sider

Udgivet

2019

genre/form

romanOriginaludgave

2018


Anmeldelser (5)


26. okt. 2018

Edith har netop fået en tjenesteplads i Frederikshavn, da Danmark bliver besat i 1940. Byen vrimler med besættelsestropper, som er en udfordring for byen, men Edith og veninden vil alligevel på danserestaurant og more sig. En besættelseshistorie fra Nordjylland med bred appel.

Med udgangspunkt i sin egen mors historie fortæller Bent Haller om en ung piges skæbne under og især efter besættelsen. Hun er vokset op i en socialdemokratisk familie i Bangsbostrand, hvor man er stolt af, at alle er i arbejde. Også unge Edith som får plads, netop som krigen bryder ud. Under et besøg på danserestaurant møder hun den østrigske soldat Helmut, og den hemmeligholdte forelskelse får følger. Barnet adopteres af hendes egne forældre, men skammen følger hende og angsten indfinder sig, da hun ser, hvad der sker med byens tyskertøser.

En stilfærdig, gribende historie om en ung kvinde, hvis personlige krig først starter, da besættelsen slutter og hun for alvor må leve med skammen og frygten og de psykiske sammenbrud. Haller maler et livagtigt tidsbillede frem for læseren med fine detaljer om rationeringskost, beklædning, musik og film tilsat mange nøjagtige detaljer fra Frederikshavn. Bogen tilføjer en vigtig brik til forståelse af menneskeskæbner under besættelsen - i hele Danmark.

Bogen vil umiddelbart tale til læsere af Frøken Narvik


, hvor hovedpersonen, ganske vist norsk, ligeledes får barn med en tysk soldat og må flygte fra skammenBogen vil umiddelbart tale til læsere af Frøken Narvik, hvor hovedpersonen, ganske vist norsk, ligeledes får barn med en tysk soldat og må flygte fra skammen.

Lektørudtalelse

Af

Helle Winther Olsen

Litteratursiden.dk [online]

Af

Anne Klara Bæhr

2018-11-09

Jyllands-posten

Af

Erik Svendsen (f. 1954)

d. 5. jan. 2019

Politiken

Af

Hans Hertel

d. 17. nov. 2018

Weekendavisen

Af

Birte Weiss

d. 16. nov. 2018


Informationer og udgaver

Bog

2019

Bog

2018

Lydbog (net)

2019

Lydbog (net)

2018

Lydbog (cd-mp3)

2018

Ebog

2018