Bøger / faglitteratur / bibliografier

Når isen forsvinder : Danmark som stormagt i Arktis, Grønlands rigdomme og kampen om Nordpolen


Beskrivelse


Beskriver Danmarks engagement som stormagt i det arktiske område, hvor klimaændringerne betyder nye muligheder. De militære, politiske og økonomiske dilemmaer belyses med baggrundsviden fra mange kilder. Desuden inddrages perspektiverne i Kinas interesse i regionen, Grønlands forvandling og rigsfællesskabets fremtid.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. mar. 2013

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 14. mar. 2013

Målgruppen er læsere, der interesserer sig for den aktuelle debat om Grønlands fremtid. Herunder også politikere og andre beslutningstagere.

Revideret og udvidet 2. udgave af bogen, som i kom i 1. udgave i 2011. Udover en naturlig revision er bogen nu opdateret og udvidet. Der er bl.a. nye kort, nye fotos, beretninger fra Nordpolen, og naturligvis aktuelt hot i debatten, Kina som aktør i Grønland i jagten på ressourcer. Martin Breum kender jeg som dygtig journalist og vært på DR2's Deadline. Han har selv boet i Grønland, og på bogens omslag kan man se ham tage en sikkert iskold dukkert på Nordpolen natten til den 23. august 2012. Om der er en bevidst symbolik her ved jeg ikke. Hans bog er en blanding af en journalistisk dokumentar, når den fænger bedst, og en aktuel interessant debatbog. Den er i 4 dele. Overskrifterne er "En stormagt folder sig ud", "Danmark til Nordpolen", "Grønland - en arktisk oliestat" og "Med kanoner og karrysild". Under sidstnævnte afsnit spørger MB bl.a. provokerende med overskriften "Titanic - igen?", her lyder brødteksten under et foto af et krydstogtskib omgivet af isbjerge: "I Grønland taler forsvarets folk ikke længere om hvis, men hvornår et krydstogtskib forulykker." Godt noteapparat og nyttig list med "litteratur og links".

Grønland er historisk og kulturelt godt belyst af en del bøger, men en perspektiverende debatbog som denne mangler på hylden.

1. udgave bør skiftes til denne nye opdaterede 2. udgave. Lånere på de fleste større biblioteker.


Bibliotekernes vurdering

d. 23. feb. 2011

af

af

Anny Skov Madsen

d. 23. feb. 2011

Bogen kan læses og formidles til beslutningstagere, politikere og til dem, der følger med i udenrigspolitik og i debatten om Grønland og Nordpolen.

Danmark og Grønland arbejder målrettet på at få tilkendt rettighederne til dele af Det Arktiske Ocean. Kravene om det såkaldte kontinentalsokkelprojekt skal sendes til FN i 2014. Inden da skal man bevise at det grønlandske grundfjeld rækker langt ud i Polarhavet, således at havbunden reelt tilhører rigsfællesskabet (Danmark og Grønland). Det handler om olie men også om nye sejlruter, når isen forsvinder. Forfatteren, der er journalist og vært på DR2, har fulgt de mange tiltag, der omhandler interessekonflikterne og dilemmaerne i området, hvor bl.a. Per Stig Møller har været aktiv. Temaet belyses ud fra vigtige møder, interviews med forskere, miltæranalytikere og sejlads i de iskolde farvande. Gode noter og litteraturliste med links.

Grønlands historie, udforskning og politik er velbeskrevet. Bogens fokus på Danmark som medspiller i stormagtspolitik i nutidig kontekst er ikke tidligere beskrevet sammenhængende som her.

Det er lykkedes at skrive en spændende og perspektivrig bog om Danmarks engagement som stormagt i det arktiske område, hvor klimaændringerne betyder nye muligheder. Emnet med denne vinkel har været ret upåagtet i medierne. De militære, politiske og økonomiske dilemmaer belyses med gedigen baggrundsviden fra mange kilder.


Politiken

d. 5. mar. 2011

af

af

Lars Trier Mogensen

d. 5. mar. 2011


Information

d. 4. mar. 2011

af

af

Anna von Sperling

d. 4. mar. 2011


Kristeligt dagblad

d. 12. mar. 2011

af

af

Sørine Gotfredsen

d. 12. mar. 2011


Geografisk orientering

Årg. 43, nr. 2 (2013)

af

af

Nikka Sandvad

Årg. 43, nr. 2 (2013)


Militært tidsskrift

Årg. 140, nr. 2 (2011)

af

af

Poul Grooss

Årg. 140, nr. 2 (2011)