Bøger / faglitteratur / lærebøger

Musik og menneske : introduktion til musikpsykologi


Detaljer

...


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Lærebog i musikpsykologi, der er bygget op ud fra en teoretisk model, der beskriver musikken som en fysisk kraft, som et sprog med æstetisk betydning og eksistentiel mening og som en social og kulturel aktivitet.

Indhold

Introduktion : Musik og menneske - en teoretisk model ; Musikpsykologiens baggrund (Musikken i øret ; Musikken i hjernen ; Musikken i kroppen ; Musikpsykologiens historie) ; En teoretisk model (Forholdet mellem sprog og musik - en indledning ; Musikken som lyd og vibration - modellens 1. niveau ; Musikken som sprog med syntaks - modellens 2. niveau ; Musikken som sprog med mening/semantik - modellens 3. niveau ; Musikken som middel til kommunikation og samhandling - modellens 4. niveau) ; Musikpsykologiske emnestudier (Musiklytning : Mange veje til forskellige mål ; Musik og transfer : Kan musikalsk læring overføres til andre lærings- og livsområder? ; Musikpræferencer - hvor kommer de fra, og hvad bruger vi dem til? ; Musik og "det som er helt anderledes" ; Musikalitet - et historisk begreb ; Musikalsk udviklingspsykologi ; Musik og følelser)


Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. aug. 2009

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 28. aug. 2009

Musikvidenskabelig bog om musikpsykologi. Målrettet videregående studier og de specielt interesserede i musikteori og musikpsykologi, fx musiklærere og musikere på forskellige niveauer.

Forfatteren, der bl.a. underviser i musikpsykologi, skriver her den grund- og lærebog om musikpsykologi han selv savner på dansk. Først en teoretisk introduktion, der bl.a. præsenterer 3 teoretiske modeller fra henholdsvis Sloboda, Ruud og Bruscia. Opsamlende fastslår forfatteren, at det ikke er muligt at give en almengyldig og entydig definition af hvad musik er, eller opstille en generel teori for, hvordan musik påvirker, og hvad musik betyder for mennesker. Bogens teori baserer sig på netop Sloboda og Ruud med 4 niveauer for musikforståelse: Musik som lyd, Musik som sprog med betydning, Musik som sprog med mening og Musik som interaktion. Den teoretiske introduktion efterfølges af første del, der forklarer baggrunden for begrebet musikpsykologi. Anden del opstiller en teoretisk model, mens tredje del hedder "Musikpsykologiske emnestudier". Her fortæller et afsnit om musikpræferencer og identitet, at de præferencer man har omkring de 20 år følger én gennem livet.

Der findes ikke andre bøger på dansk med musikpsykologi som hovedemne, men andre bøger om musikforståelse, fx Ind i musikken af Peter Bastian.

Bogen er ikke tilgængelig for enhver med musikinteresse, men som teoretisk velfunderet grundbog om musikpsykologi er den savnet på hylden.


Kristeligt dagblad

d. 28. okt. 2009

af

af

Eva Hvidt

d. 28. okt. 2009


Dansk sang

Årg. 61, nr. 5 (2009/2010)

af

af

Kirsten Fink-Jensen

Årg. 61, nr. 5 (2009/2010)


dmt

Årg. 83, nov. (2009)

af

af

Cecilie Møller

Årg. 83, nov. (2009)


Gymnasieskolen

Årg. 93, nr. 1 (2010)

af

af

Palle Andkjær Olsen

Årg. 93, nr. 1 (2010)