Bøger / faglitteratur / biografier

Munch : historien om en familie


Beskrivelse


Den norske maler Edvard Munch (1863-1944) var præget af sin opvækst, hvor tidlig død, sygdom og sygdomsfrygt knyttede Munch-familien sammen i et skæbnefællesskab med Edvard som hovedperson.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

2008

af

af

Jette Andreasen

2008

Denne biografi om den norske maler Edvard Munch (1863-1944) handler mere om mennesket end om kunstneren for så vidt de to kan adskilles. På grund af sin synsvinkel er det en interessant bog i den samlede Munch-litteratur, men ikke her man kan hente kunsthistorisk viden.

Bodil Stenseth er kultur- og mentalitetshistoriker. Hun har forsket i Munchs breve til og fra den nærmeste familie, og opruller i kronologisk form en dramatisk familiehistorie under overskriften sygdom som skæbne. Forældrenes og 2 søskendes tidlige død knyttede Edvard, hans tante og hans 2 ugifte søstre sammen i et skæbnefællesskab med kunstneren som den hovedperson, de andre levede og åndede for, uden at han gjorde meget til gengæld. Tuberkulose, nervelidelser og frygt for nedarvet sindsygdom gør den meget levende fortalte og velskrevne bog til en dyster historie. Illustrationerne består af 10 for denne historie centrale malerier og nogle velvalgte fotos fra familiealbummet.

Bogen er en omskrivning til et ikke-norsk publikum af forfatterens bog fra 2004. Om Munch findes meget, fx Atle Næss: Munch, 2005; men denne bog adskiller sig fra de fleste ved at gå så tæt på familiehistorien og forsøge at læse mellem linjerne på de mange breve.

Edvard Munchs familieforhold kortlægges ud fra breve til og fra hans nærmeste. Det er dramatisk læsning om en uendelig kæde af sygdomstilfælde og kan bruges som uddybende baggrund til forståelsen af Munchs kunst.


Kristeligt dagblad

d. 18. jan. 2008

af

af

Doris Ottesen

d. 18. jan. 2008


Weekendavisen

d. 18. jan. 2008

af

af

Liselotte Wiemer

d. 18. jan. 2008


Politiken

d. 28. nov. 2007

af

af

Peter Michael Hornung

d. 28. nov. 2007


Berlingske tidende

d. 29. dec. 2007

af

af

Eva Pohl

d. 29. dec. 2007



Informationer og udgaver