Bøger / faglitteratur til børn

Motorcykler


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Indhold

Racere ; Gaderacere ; På tur ; Offroadere ; Sidevogn ; Tricykler ; Custombikes ; De hurtigste ; Drag-racere ; Stor og lille ; Klassikere ; Konceptcykler


Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. mar. 2006

af

af

Lars Larsen

d. 28. mar. 2006

Efter en pause på knap 3 år er der nu nyt i serien Ekstreme maskiner. Chris Oxlade, som vi kender fra bl.a. Sportsvogne (2005/32), har samlet facts om en række motorcykeltyper, der gør sig bemærket ved størrelse, kraft eller hurtighed. I 12 opslag fortæller han om motorcykler til race, offroadere, tricykler, dragracere osv. Der bliver dog også plads til klassikere og turcykler. Hvert opslag består af en generel indledning om typen. Derefter er der præsentation af 2 udvalgte repræsentanter med oplysninger om særlige kendetegn, rekorder eller lignende. Faktabokse oplyser om vægt, styrke, motortype og tophastighed. Alt er meget kortfattet beskrevet, og i hvert opslag er der henvisninger til internationale hjemmesider. Der er mange tekniske ord, som ikke bliver beskrevet i den ellers gode ordliste, så bogen stiller krav om en vis læsefærdighed. Alle sider er rigt illustreret med skarpe farvefotos af de præsenterede maskiner og mindre fotos eller tegninger i faktaboksene. Som afslutning er der en ultrakort motorcykelhistorie med vægt på specialmaskiner, fart og rekorder. En ordliste, en litteraturliste og en annoteret liste over danske internetadresser. Bogens målgruppe er de 9-12-årige, og som bladrebog er den et godt supplement til Ian Graham: Superbikes (2003/37).


Bibliotekernes vurdering

2008

af

af

Hans Radsted

2008

Her er bogen til meget unge motorcykelentusiaster. På 14 opslag kan de få et grundlæggende kendskab til motorcykler og deres brug og teksten kan læses fra ca. 10 år, men det er muligt at at opleve den tidligere ud fra illustrationer og dele af teksten. En voksen oplæser vil kunne bruge teksten til formidling til endnu mindre børn.

Det er ikke forfatterens første bog om motorcykler, men den første til et så ungt publikum. Bogen kommer godt rundt om emnet med definition og funktion, forskellige typer, forskellig brug og sluttende med en tidslinje, en ordliste, der definerer ord som benzin, gummi og mønster og litteratur og webliste, hvor førstnævnte omtaler en bog udgivet i 1991 og sidstnævnte henvender sig til voksne. Der er også en stikordsliste på 10 ord. Hvert opslag er opbygget omkring to farveillustrationer med en tydelig billedtekst. Brødteksten er sparsom og sat med store typer. Den starter helt fra bunden med sætninger som "De fleste motorcykler har to hjul. Hjulene har gummidæk på." Illustrationerne fungerer generelt godt med teksten, dog fortæller et billede fra en smal italiensk gade om, at motorcykler ikke fylder så meget, men alle de parkerede maskiner er scootere.

Der findes ikke rigtig bøger om emnet til så unge brugere, men til de lidt ældre, fx forfatterens Motorcykler i serien Ekstreme maskiner, 2006 og Ian Grahams Motorcykler i serien Avanceret teknik også 2006.

En udmærket begynderbog om emnet, som måske egner sig mest til formidling fra en voksen til mindre børn.


Bibliotekernes vurdering

d. 8. juli 2009

af

af

Lars Larsen

d. 8. juli 2009

Bog nr. 2 i en ny serie der giver hurtig introduktion til teknikken i maskiner og transportmidler. Målgruppen er 9-11-årige begyndere på området og bogen kan billedlæses af teknikinteresserede fra 6 år.

Tjek på maskiner er en ny serie der giver indkig i motorer, teknik og udstyr. Den første bog handlede om biler, og denne bog om motorcykler, svarer i opbygning og layout til den forrige. I 11 opslag gennemgår den vigtige elementer i motorcyklens opbygning og teknik. Efter et par generelle opslag dykker den ned i mere detaljerede beskrivelser af hjul og affjedring, motorens opbygning med en instruktiv gennemgang, principperne i 4-takts og 2-takts motoren og en forklaring på gearkassens funktion. Der er forklaring på kølesystem og bremser, og et opslag om sikkerhed og komfort. Til sidst et opslag om de terrængående ATV'er. Teksten er kortfattet og faktamættet, men alligevel let at læse. Der er en del tekniske udtryk og flere af dem bliver forklaret i ordlisten bagerst i bogen. Flotte fotos, hvoraf mange er "røntgenbilleder", der både viser motorcyklens ydre og giver indkig til de tekniske dele. Nogle af dem er dog lidt svære at overskue. Bogen slutter med forslag til videre læsning og en annoteret liste over websteder.

Indholdet er nogenlunde det samme som i samme forfatters Motorcykler (2008/43), men målgruppen er yngre.

En hurtig introduktion og et indkig i motorcyklers opbygning, teknik og udstyr.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. sep. 2008

af

af

Bo Knudsen

d. 5. sep. 2008

Bladrefagbøger for teknikinteresserede drenge. Selvlæsning fra ca. 11 år, også til opgaveskrivning. Oplæsning for de ca. 8-9-årige. Men alle, også billedbogslæserne, kan bladre for billedernes skyld. Meget farvestrålende forsider passer til indhold.

Her er foreløbig tre bøger i en serie om maskiner og teknik. Motorcykler, lastbiler og arbejdsmaskiner. Stilen er typisk bladrefagbog: Et emne pr. opslag, flere typer tekst, kulørte faktablokke, skarpe fritskårne farvefotos + ordforklaring og register. Det, der adskiller serien lidt fra lignende serier, er dens fokus på teknik. Vi kommer under overfladen og ser på køretøjernes opbygning, hvordan motorer fungerer, hydraulik m.v. Det er svært forståelige emner, men en del drenge har vel en periode, hvor de nyder ord som "kontrolarm" og "differentiale". Gennemskårne maskiner og skematiske tegninger giver en overskuelig og visuel forklaring.

Serien skiller sig lidt ud fra den store mængde af bladrefagbøger ved at gå lidt mere ned i tekniske detaljer. Ligner ellers meget bl.a. forlagets egne serier Fantastiske maskiner og deres funktioner, fx Fantastiske lastbiler (2006/36) og Avanceret teknik, fx Lastvogne og gravemaskiner (2007/05).

Typiske bladrefagbøger der, trods små forskelle, placerer sig midt i et tæt felt af lignende bøger. En stor del fra samme forlag. Kun Arbejdsmaskiner har knap så mange konkurrenter.