Gå til indhold



Mörkhall : digte


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

76 sider

Udgivet

2014

genre/form

digte



Originaludgave

2014


Beskrivelse


Digte, der tager udgangspunkt i digterens farfars død. De handler om minderne om barndommens ferier hos farfaren og om hans sygdom og død


Anmeldelser (5)


17. feb. 2014

Samlingen er krævende, men vil glæde læsere, der kan finde ind i den. Den handler om sorg, og flere digte vil kunne anvendes i forbindelse med sorgbearbejdning.

Rasmus Halling Nielsen (f.1983) udgav i 2012 Tvillingerne. Mörkhall er sorgens mørke. I starten er det vanskeligt at se i de mange naturlyriske passager fra barndommen, hvor der dog dukker vers op som "Hvor mange mennesker er døde i krig og sne". Inde i samlingen kommer så "Telefonen bippede omkring klokken 23.30 d. 19.12.11/ hvordan går det grå vejr over i solskin/ hvordan spreder kræftcellerne dig...". Senere får vi farfarens dødsannonce og kan se, at han var hippolog. Derfor er der også digte om heste i samlingen. Der er tilbageblik på det lange sygeforløb med kræften og hospitalsindlæggelser "EXIT lyser men lyver ikke om destinationen dømt her/ af sygeplejersken min bror talte med lige før". Tankerne om farfaren vil ikke slippe, og den sygdomshærgede krop bliver ved at dukke op i erindringen, og det kan næsten føles som en trøst selv at skære sig på rebet, da kisten skal sænkes i jorden "saltvand pisker de øjenvipper vinden ikke har flået/ men en dråbe blod fra blommen/ af en finger rammer fine spidse sko". Sproget i samlingen volder i starten kvaler ved sin uortodokse sætningsopbygning. De mange gentagelser i teksterne virker suggererende på stemningen.

Tematisk minder bogen mig om Per Gammelgaards Min mormor og John Coltrane fra 1972.

En fin samling. Jo længere man når ind i teksten desto bedre.

Lektørudtalelse

Af

Anne-Meta Lind Brunsborg

Litteratursiden.dk [online]

Af

Arendse Ørding

2014-04-15

Politiken

Af

Olga Ravn

d. 9. mar. 2014

Information

Af

Tue Andersen Nexø

d. 14. mar. 2014

Standart

Af

Siri Ranva

Årg. 28, nr. 2 (2014)


Informationer og udgaver

Bog

2014