Bøger / skønlitteratur / roman

Morgen i Jenin


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Palæstinensiske Amal fødes i 1955 til et liv i en flygtningelejr i Jenin. Hun vokser op i en familie og en tid præget af den voldsomme konflikt imellem palæstinensere og den nye stat Israel.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. okt. 2010

af

af

Rikke Bruun

d. 21. okt. 2010

Er man interesseret i konflikten i Israel er nærværende bog et sjældent bidrag med fokus på den palæstinensiske side af konflikten.

Morgen i Jenin er en fortælling om 4 generationer palæstinensere. I 1948 bliver bedstefar Jehia og hans familie fordrevet fra deres landsby og livet i flygtningelejren tager sin begyndelse. Under fordrivelsen stjæles barnebarnet Ismael af en israelsk officer, en skæbne der får store konsekvenser for hele familien. Igennem bogen følger vi konfliktens udvikling og indflydelse på familiens liv. Det meste af bogen fortælles i jeg-form af Ismaels søster Amal, som fødes i lejren. Resten fortælles af en fortæller. I starten fortælles mange sidehistorier, som dog heldigvis samles, da Amal overtager fortællingen. Fortællingen sættes ind i faktiske rammer fx med citater fra historikere, og det er med til at give bogen et meget realistisk præg. Sproget er ikke bogens stærke side, men det opvejes klart af den stærke historie. Forfatteren er palæstinenser og er vokset op i Kuwait og Jordan, inden hun som ung flyttede til USA, hvor hun stadig bor. Bogen er hendes debut.

Ligesom Hosseinis Drageløberen beretter om Afghanistans nyere konfliktprægede historie, beretter nærværende bog om Israels. Et andet lighedspunkt er hovedpersonernes flugt til USA og mødet mellem kulturer.

Konflikten i Israel er stadig meget aktuel, og denne bog med fokus på den palæstinensiske side er et gribende og tankevækkende bidrag til forståelsen af denne side af konflikten.


litteratursiden.dk

d. 22. nov. 2010

af

af

Helle Søderberg

d. 22. nov. 2010

Stærk roman om en palæstinensisk families stolthed og sammenhold. Angrebene på flygtningelejrene Sabra og Shatila i Beirut september 1982 sendte en chokbølge over hele verden. Disse angreb og andre ov...


Jyllands-posten

d. 3. dec. 2010

af

af

Anne Chaplin Hansen

d. 3. dec. 2010


Kristeligt dagblad

d. 27. nov. 2010

af

af

Lotte Kirkeby Hansen

d. 27. nov. 2010


Cultures

Nr. 7 (2012)

af

af

Simon Hastrup

Nr. 7 (2012)


Social kritik

Årg. 23, nr. 126 (2011)

af

af

Morten Thing

Årg. 23, nr. 126 (2011)


Palæstina-Orientering

Årg. 32, nr. 4 (2010)

af

af

Lars Ploug

Årg. 32, nr. 4 (2010)