Bøger / faglitteratur / bibliografier

Moralpolitik i Danmark


Beskrivelse


Undersøgelse af hvorfor moralpolitik i modsætning til de fleste andre lande i Europa er afpolitiseret i Danmark, og hvordan danske politikere i fraværet af partidisciplin tager stilling til moralpolitiske emner, når Folketinget - trods den manglende politisering - vælger retligt at regulere disse.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. juni 2014

af

af

Grethe Lorentzen

d. 13. juni 2014

Bogen stiller skarpt på den politiske proces og offentlige debat vedr. moralpolitiske spørgsmål i fraværet af disse som partipolitiske emner i Danmark. Til politisk interesserede og særdeles velegnet til opgaveskrivning på gymnasie- og universitetsniveau.

Forfatterne er professorer ved Syddansk og Århus Universiteter. Moralpolitik er betegnelsen for politiske emner, der er forbundet med moralske dilemmaer eller konflikter. Disse emner har ikke indgået i analyserede danske valgkampe siden 1971, i kontrast til situationen i andre lande, hvor emner som abort, kunstig befrugtning, aktiv dødshjælp etc. er på den partipolitiske dagsorden. Forfatterne undersøger her den politisk proces i forbindelse med etiske spørgsmål samt mediernes og Etisk Råds rolle i den offentlige debat, eksemplificeret ved aktiv dødshjælp og kunstig befrugtning. Desuden undersøger de karakteren af debatter og den politiske proces vedr. de moralpolitiske spørgsmål homoseksuelle ægteskaber og kunstig befrugtning. Grundige analyser og statistik, fyldig litteraturliste.

Bogen udspringer af et tværnationalt projekt og bogen "Morality Politics in Western Europe : Parties, Agendas and Policy Choices". Kap. 4 bygger delvist på Katrine Højberg Jacobsens specialeafhandling "Moralitetsspørgsmål til debat".

Letlæst bog, som fremlægger grundige analyser af den politiske proces og karakteren af den offentlige debat i forbindelse med moralpolitiske spørgsmål i Danmark.


Kristeligt dagblad

d. 4. aug. 2014

af

af

Michael Böss

d. 4. aug. 2014