Bøger / faglitteratur

Mørkets skabninger : middelalderens gruelige gestalter


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
199 sider: ill. i farver
Udgivet
2021
Ophav

Beskrivelse


Underholdende og lærerigt værk, der beskriver middelalderens mange dunkle fantasivæsener og giver en forklaring på, hvorfor datidens mennesker troede så fuldt og fast på dem. For historisk interesserede læsere.

Indhold

Om tro og overtro, det under- og overnaturlige ; Dværge, underjordiske, nisser - kære børn med mange navne ; Spøgelser, ånder og hvileløse sjæle ; Grumme gengangere - de levende døde ; Den bestialske blodsuger - vampyren ; Om mennesker og dyr - varulven og andre hamskiftere ; Drager og lindorme ; Elverfolk og fæle feer ; Væmmelige varslere og fatale følgesvende ; Rapport fra overdrevet - sære skabninger i fjerne egne ; Er vi blevet klogere? Nutidens overtro


Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. dec. 2021

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 17. dec. 2021

Underholdende og lærerigt værk, der beskriver middelalderens mange dunkle fantasivæsener og giver en forklaring på, hvorfor datidens mennesker troede så fuldt og fast på dem. For historisk interesserede læsere.

Igennem en række kapitler, der beskriver alskens dunkle fantasifostre som spøgelser, underjordiske nisser, grumme gengangere, vampyrer, varulve, drager, elvere, fæle feer og væmmelige varsler, fører historiker Kåre Johannessen læseren dybt ind i middelalderens uhyggelige univers. Johannessen går også bagom disse mange skabninger og undersøger deres årsager og udspring, og han viser, at det for datidens mennesker absolut ikke var et spørgsmål om overtro, men om zoologi. I bogens efterskrift zoomer han ind på nutidens overtro, som bl.a. lever på internettet i form af alskens konspirationsteorier, og stiller spørgsmålet, om vi i vores oplyste tid overhovedet er blevet klogere. Johannessen har tidligere bl.a. udgivet Magt og mennesker i Danmarks middelalder.

Yderst vellykket værk. Ud over at man er fremragende underholdt, giver bogen også en god forståelse af middelalderens verdensforståelse og dens arv og betydning for os i dag. De interessante tekster ledsages desuden af et fornemt billedmateriale.

Nærværende bog undersøger middelalderens fantasiskabninger, mens Torben Svenstrup har fokus på fabeldyr, magi og trolddom i Fabelmennesker og fabeldyr i dansk middelalderMagi og trolddom i dansk middelalder og Magi og trolddom i dansk middelalderNærværende bog undersøger middelalderens fantasiskabninger, mens Torben Svenstrup har fokus på fabeldyr, magi og trolddom i Fabelmennesker og fabeldyr i dansk middelalder og .


Berlingske tidende

d. 21. nov. 2021

af

af

Bent Blüdnikow

d. 21. nov. 2021