Bøger / skønlitteratur / roman

Mørkets hjerte


Beskrivelse


En engelsk styrmand sidder på et skib på Themsen og afventer tidevandet. Imens fortæller han om en dramatisk flodtur ind i Congo og om mødet mellem begærlige kolonibestyrere og udpinte indfødte.

Anmeldelser (14)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. aug. 1997

af

af

Beth Høst

d. 7. aug. 1997

I 1986 kom denne klassiske roman på dansk ved Jørgen Sonne. I 1989 udgav Kælderbiblioteket Rejse med Mørkets Hjerte<K> af Oluf Lagercrantz, og nu i en smuk sammenhæng hermed påny denne beretning om en rejse i tid og sted i en ny dansk oversættelse af Niels Brunse, en af vor bedste på området. I selskab med globetrotteren og fortælleren Marlow sidder vi ved Themsens munding om bord på en tremaster og venter på tidevandet. Det er omkring starten af dette århundrede. Han tager tilhørerne med på en færd til det mørkeste Afrika, eller til kortets hvide pletter. Her oplever vi imperiets, den såkaldte civilisations og den angiveligt overlegne race's virke. Sproget er en perle, det er en overvældene og gribende bog, og i disse tider, hvor bøger om rejser i sted, tid og tanke, fx Carsten Jensen's , er populære, er den i endnu højere grad uomgængelig. Forrige udgave havde på mit bibliotek været godt udlånt i de sidste år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Beth Høst

d. 18. dec. 2018

Med lange mellemrum dukker Joseph Conrad frem fra den relative litterære ubemærkethed, og skrivende ånder erklærer sig i gæld til ham, som den klassiker han vitterligt er. Conrad var polskemmigrant, og efter femten år på søen med besøg i fjerne lande blev han britisk statsborger og debuterede i 1892. Nærværende historie foregår i et Congo, hvor der stadig var dragende, hvide pletterpå landkortet. En yderligere facet får den ved at være en rammefortælling, den berettes en nat igennem om bord på et skib, og der oprulles for læseren et eventyr om en rejse til det mørkeafrikanske kontinents ufremkommelige hjerte. Det er samtidig en renselse, en afdækning af udtryk på godt og ondt i den menneskelige natur. J. Conrad er en intens og fængslende fortæller og enblændende stilist, der fortjener at blive læst vidt og bredt. Jørgen Sonne afslutter sin fine fordanskning med tolv siders "Noter for den gode læserkreds". De er gode og nyttige og anbringer Conradpå sin plads i det historiskeperspektiv. - Forlaget fortæller på bagsiden, at flimen "Dommedag Nu" er baseret på bogen her, men flyttet i tid.


litteratursiden.dk

d. 1. juni 2005

af

af

Jesper Meinertz Jensen

d. 1. juni 2005

Flodstrækningerne åbnede sig foran os og lukkede sig bag os, som om skoven i ro og mag var trådt hen over vandet for at spærre os tilbagevejen. Vi trængte dybere og dybere ind i mørkets hjerte. Jose...


litteratursiden.dk

d. 21. apr. 2020

af

af

Jette Holmgaard Greibe

d. 21. apr. 2020

Dyster og poetisk fortælling om menneskets mørkeste sider. En roman om at tage ud for at finde et menneske og samtidig finde sig selv i en anden form. ’Mørkets hjerte’ er fortællingen om englænderen ...


Berlingske tidende

d. 14. juni 2019

af

af

Jakob Levinsen

d. 14. juni 2019


Information

d. 15. aug. 1997

af

af

Martin Møller

d. 15. aug. 1997


Jyllands-posten

d. 17. aug. 1997

af

af

Flemming Chr. Nielsen

d. 17. aug. 1997


Land & folk

d. 7. feb. 1989

af

af

Kurt Dahl

d. 7. feb. 1989


Berlingske tidende

d. 9. jan. 1987

af

af

Bo Tao Michaëlis

d. 9. jan. 1987


Jyllands-posten

d. 4. nov. 1986

af

af

Ib Monty

d. 4. nov. 1986


Berlingske tidende

d. 9. maj 1995

af

af

HW.

d. 9. maj 1995