Gå til indholdBøger / skønlitteratur / digte

Mørkeleg


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Omfang

93 sider: ill. i farver

Udgivet

2016

Genre og formdigte, haiku
Målgruppe

til voksne

Originaludgave

2016


Beskrivelse


Digte på haiku- og prosaform, essays og collager om det store og det små


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. okt. 2016

af

af

Thomas Olesen

d. 4. okt. 2016

Thorvald Berthelsen leger med sproget med alt fra haikudigte til politiske tekster. Til den filosofisk åbne læser.

Mørkeleg er en alsidig bog, der spænder fra politisk indignerede essays om demokratiets tilstand over haikudigte om altings begyndelse og slutning til prosadigte dedikeret Kurosawa, Dan Turèll m.fl. Der indgår ligeledes tekster om Lolland, en svensk glaspuster og H. C. Andersen. Ud over de lyriske essays og haikudigte er der prosadigte. Med farveriger collager lavet af forfatteren selv.

Samlet set gaber digtsamlingen over en enorm stofmængde. Det er både en svaghed og en charme. Det er interessant at se de poetiske zigzag bevægelser mellem stort og småt, men spændet bliver lige lovlig stort og fokus sløres, når der både indgår digte om svenske glaspustere og H. C. Andersen. Flere haikudigte fungerer rigtig godt: "Livsgåden løst // Vi er stof kastet / af universet uden / affaldssortering". Digtene om H.C. Andersen er fra en anden samling, Der er et herligt land, hvor 27 haikudigtere fra Dansk Forfatterforenings Haikugruppe & Haikunetværket har ladet sig inspirere såvel af Andersens liv som af hans eventyr og digteDer er et herligt land - det kaldes Poesien.

For lignende haikudigte henvises til ForandringIldfluer


af Niels Lillelund, hvor der ligeledes inddrages vidt forskellige emner i haikudigtets faste form. For et eksempel på klassisk haiku anbefales Ildfluer af BashoFor lignende haikudigte henvises til Forandring af Niels Lillelund, hvor der ligeledes inddrages vidt forskellige emner i haikudigtets faste form. For et eksempel på klassisk haiku anbefales af Basho.


Den smalle bog [online]

d. 21. apr. 2017

af

af

Anne Rye Andersson

d. 21. apr. 2017Informationer og udgaver

2016

Bog

Thorvald Berthelsen (f. 1948)

Ravnerock, 1. udgave