Bøger / faglitteratur / erindringer

Modstandskvinder : kvinder i den danske modstandsbevægelse fortæller


Beskrivelse


af Kathrine Læsøe Engberg.

Forskellige danske kvinders beretninger fra modstandsbevægelsen.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. nov. 2009

af

af

Anny Skov Madsen

d. 19. nov. 2009

Modstandskampen under besættelsen ses her gennem otte kvinders beretninger. Det er en bog, der vil have interesse for den historisk interesserede i alle aldre, og den kaster nyt lys over kvindernes indsats i perioden.

Otte kvinders modige indsats og oplevelser under besættelsen er belyst gennem flere samtaler med den enkelte, men de fremtræder som helstøbte spændende fortællinger. Kvinderne havde forskellige roller i modstandskampen, flere var kurerer under nedkastningschefen Jens Toldstrup og påtog sig et ensomt og risikofyldt arbejde. Lis Bomholt husede "Flammen" og hjalp ham. Hun endte i Frøslevlejren og mødte her komponisten Else Marie Pade, der i en ung alder engagerede sig, og blev fængslet. Lis Mellemgaard var medlem af Dansk Samling og har skrevet bøger om tiden. De skelsættende oplevelser, kvinderne fik i en ung alder, fik store konsekvenser for alle, nogle mødte kærligheden, mens andre blev skilt. Der er forord af Sven Ove Gade. Kathrine Læsøe Engberg er journalist.

H. Lundh: Ikke noget theselskab, 2002 beskriver flere kvinders roller, og L. Mellemgaard: Pige i modstandskampen, 1998 er en selvbiografi.

En fin bog om otte kvinders skelsættende oplevelser under besættelsen der fortæller om ungdommeligt mod og engagement i en farlig tid. Det er levende historiefortælling og god personkarakteristik af markante kvinder, der ikke kunne lade være med at gøre en forskel.


Berlingske tidende

d. 18. dec. 2009

af

af

Bent Blüdnikow

d. 18. dec. 2009


Jyllands-posten

d. 12. dec. 2009

af

af

Bent Jensen

d. 12. dec. 2009


Kristeligt dagblad

d. 29. dec. 2009

af

af

Aage Trommer

d. 29. dec. 2009