Gå til indholdBøger / faglitteratur / bibliografi

Modstandskampens børn : forældrenes krig - børnenes arv


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Omfang

255 sider: ill.

Udgivet

2013

Ophav

Andreas Fugl Thøgersen(forfatter, (hovedansvarlig))

Lise Baastrup(forfatter)
Genre og formbibliografi
Målgruppe

til voksne


Beskrivelse


Gennem breve, dagbøger og erindringer fra besættelsen, belyses de følger krigen fik for frihedskæmperne og deres børn, som voksede op med forældre traumatiserede af kampen og det tyske fangenskab


Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. aug. 2013

af

af

Anny Skov Madsen

d. 13. aug. 2013

Bogen er for alle, der har interesse for besættelsestidens historie og dens følgevirkninger. Da de personlige beretninger og menneskelige dramaer er i fokus, kan den læses bredt.

Bogen handler om ni mænd og kvinder, der var involveret i modstandskampen under besættelsen og blev deporteret til tugthuse eller kz-lejre i Tyskland. Men den handler også samtidig om deres børn, hvordan de oplevede at deres far eller mor var fraværende i deres første vigtige år og vendte traumatiserede tilbage af de ubærlige oplevelser. Børnene var udsat for en sekundær traumatisering, hvor følgevirkningerne var angst, tvangstanker, depression mv. De ni efterkommere er mødtes i et terapeutisk forløb, og ud fra de fælles samtaler, erindringer, dagbøger og breve fra deres forældre har hver især bidraget med egne tanker og refleksioner. Undervejs bliver de vigtigste begivenheder under 2. verdenskrig sat ind i en forståelig sammenhæng. Thøgersen er journalist og har bl.a. skrevet om Simon Spies og Ulla Terkelsen.

Bogen Fra tavshed til tale, handler også om børnenes oplevelser. Taget af tyskerne beskriver både ofre og bødler og følgevirkningerne for de næste generationer. I Kvindernes modstandskamp og i Hvidsten Gruppen er også omtalt børns reaktioner.

Der er en fin sammenhæng mellem det historiske perspektiv og de personlige historier, der var præget af traumerne af tysk fangenskab under 2. verdenskrig. Samlet giver bogen et godt indblik i frihedskæmpernes familieliv.


litteratursiden.dk

d. 31. okt. 2013

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 31. okt. 2013

Mange frihedskæmpere betalte en høj pris for deres illegale aktiviteter. At deres børn også led under forældrenes traumer, kommer tydeligt til udtryk i bogens små skæbnefortællinger. De ni udvalgte mo...


Litteratursiden.dk [online]

d. 31. okt. 2013

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 31. okt. 2013


Berlingske tidende

d. 24. okt. 2013

af

af

Bent Blüdnikow

d. 24. okt. 2013


Jyllands-posten

d. 24. okt. 2013

af

af

Bent Jensen

d. 24. okt. 2013


Politiken

d. 16. feb. 2014

af

af

Hans Hertel

d. 16. feb. 2014


Weekendavisen

d. 27. sep. 2013

af

af

Claus Bundgård Christensen

d. 27. sep. 2013Informationer og udgaver

2013

Bog

Andreas Fugl Thøgersen

Gad, 1. udgave

2013

Ebog

Andreas Fugl Thøgersen

Gad

2019

Lydbog (net)

indlæser: Maria Stokholm

Nota

2019

Punktskrift

Andreas Fugl Thøgersen

Nota