Bøger / faglitteratur

Moderniseringen af den offentlige sektor


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Moderniseringen af den offentlige sektor Moderniseringen af den offentlige sektor har konstant været på dagsordenen siden 1983, hvor det første danske moderniseringsprogram blev præsenteret. Alle regeringer har siden da fulgt det samme spor, og skønt hvert årti har sin version af moderniseringsprogrammet, har alle tiltag holdt sig inden for de udstukne overordnede rammer: økonomisk ansvarlighed og omstilling. Ejersbo og Greve gør med denne bog status over, hvordan moderniseringen er forløbet og hvordan den kan fortolkes. De undersøger de væsentligste reformtiltag og forvaltningspolitikken i perioden 1983-2013. Desuden dokumenterer Moderniseringen af den offentlige sektor skiftet fra New Public Management til en ny styringsmodel med vægt på centralisering og digitalisering, som bogen betegner ”den neo-weberianske stat i den digitale tidsalder”. Bogens forfattere har forsket i offentlig ledelse og organisation i en årrække, og bogen er skrevet med stor indsigt i emnet. Den vil have interesse for alle, som beskæftiger sig med forvaltningspolitik og offentlig ledelse.

Indhold

Modernisering under Schlüter, Nyrup, Fogh, Løkke og Thorning-Schmidt ; Styringsudvikling i historisk-institutionelt perspektiv ; Mål og resultatstyring ; Ledelse og personale ; Afbureaukratisering og bedre service ; Markedsstyring ; Digital forvaltning ; Moderniseringspolitikkens organisering ; Konklusion : kontinuerlig modernisering, dynamiske reformer - den neo-weberianske stat i den digitale tidsalder ; Moderniseringen af den offentlige sektors tidslinje


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. aug. 2014

af

af

Bent Birk Kristensen

d. 6. aug. 2014

Ledere og medarbejdere i den offentlige sektor, politikere og forskere og studerende ved højere læreanstalter er bogens primære målgruppe.

En omfattende gennemgang og analyse af den offentlige sektor og de forskellige moderniserings- og reformtiltag, der har været i perioden 1983, hvor Schlüter-regeringen præsenterede det første såkaldte Moderniseringsprogram, frem til 2013 og den nuværende regerings forskellige moderniseringsudspil. Bogen er inddelt i 3 dele, som udover at sætte en teoretisk og empirisk ramme for bogen, fokuserer på en række gennemgående temaer i moderniseringsprogrammerne i perioden, moderniseringspolitikkens organisering og en afsluttende, sammenfattende analyse og konklusion. Hovedkilderne er diverse offentlige publikationer, lovgivningsmateriale og diverse interviews. Begge forfattere har stor indsigt i offentlig ledelse og forvaltning, og bogen udgør et vigtigt bidrag til forståelse af ændringerne i den offentlige sektor.

Der er kommet flere bøger i de sidste år om offentlig ledelse, styring og effektivisering. Nærværende bog, som hører til en af sværvægterne, udkom første gang i 2006. 2. udgave kom i 2008. Denne opdaterede 3. udgave medtager de seneste års udvikling og digitaliseringens stigende betydning i moderniseringsbestræbelserne.

En indsigtsfuld og omfattende analyse og status af reformprogrammer i den offentlige sektor i perioden 1983-2013.


Danske kommuner

Årg. 45, nr. 28 (2014)

af

af

Jesper Holm

Årg. 45, nr. 28 (2014)