Bøger / faglitteratur

Moderne tider : europæisk musikhistorie fra 1889 til anden verdenskrig


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Indhold

Det dekadente (Hører du ej klokken - om Gustav Mahler ; Fordi håndværk også kan være åndværk - om Richard Strauss) ; Det eksotiske (Fransk musik med farligt mange farver - om Claude Debussy ; Gallisk så det gløder - om Maurice Ravel ; Sommernattens smil - om Erik Satie og Les six ; Vejen til det populære musikteater - om Giacomo Puccini) ; Det vitale (Verdensmanden - om Carl Nielsen ; Musikken som krop - om Leoš Janáček ; Og bag ham synger skovene - om Jean Sibelius) ; Det subjektive og det objektive (Den borgerlige oprører - om Arnold Schönberg ; Rytmernes dans - Om Igor Stravinsky ; Musik kan gøre en forskel - om Theodor W. Adorno


Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. okt. 2018

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 19. okt. 2018

Bog om den klassiske musiks udvikling fra 1889 frem til 2. verdenskrig. Yderst velfortalt musikhistorie for alle klassisk-elskere.

Søren Schauser er kritiker på Berlingske og lektor på musikkonservatoriet i København, og her udgiver han anden del af sin musikhistoriske gennemgang, der blev indledt med bogen Klassisk!, som fortæller om musikken frem til år 1900. I bogens forord bebuder han et tredje bind. Emnet for den aktuelle bog er tiden fra 1889 og frem til den 2. verdenskrig. De vigtigste komponister i denne periode får deres eget kapitel, og de mest betydningsfulde værker analyseres nøjere, men Schauser fortæller også om andre tidstypiske tendenser og stemninger, der perspektiverer tidens musik. I den løbende tekst henvises til andre kilder og bøger, der dog ikke anføres samlet bagerst i bogen. Her finder man et omfattende personregister.

Det er en sand fornøjelse at læse Søren Schausers letløbende og levende tekst, for han fortæller med en smittende begejstring, fuldt af overskud og viden og brillerer gerne med en god og rammende bemærkning, der holder læseren på sporet. Det er simpelthen strålende formidling.

Denne periodes komponister skriver Karl Aage Rasmussen også om i sine bøger, fx Har verden en klangMusik i det tyvende århundrede eller Musik i det tyvende århundredeDenne periodes komponister skriver Karl Aage Rasmussen også om i sine bøger, fx Har verden en klang eller .


litteratursiden.dk

d. 7. jan. 2020

af

af

Søren Feldtfos Thomsen

d. 7. jan. 2020

Andet bind af Søren Schausers rejse gennem den klassiske musiks historie er lige så veloplagt og læseværdig som første. Søren Schauser fortsætter sin gennemgang af den klassiske musiks historie i dett...


Berlingske tidende

d. 5. nov. 2018

af

af

Katrine Nordland

d. 5. nov. 2018


Weekendavisen

d. 30. nov. 2018

af

af

Marta Sørensen (f. 1986)

d. 30. nov. 2018