Bøger / faglitteratur / bibliografier

Moder, søster, elskte : frelsende kvindeskikkelser i dansk litteratur


Beskrivelse


Tekstanalyser af værker af Johannes Ewald, H.C. Andersen, Søren Kierkegaard, Harald Kidde, Henrik Pontoppidan, Martin Andersen Nexø, Karen Blixen, Martin A. Hansen og Peter Seeberg. Analyserne forholder sig til kvindebilledet i dansk litteraturhistorie.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. juli 2019

af

af

Thomas Glud

d. 24. juli 2019

"Moder, søster, elskte" præsenterer ny forskning i en række kvindeskikkelser i dansk litteratur og dens forfattere. Den henvender sig til fagfolk og erfarne læsere.

Overordnet set består bogen af en stribe tekstanalyser. Johannes Ewalds Arendse, H.C. Andersens "Den lille havfrue" og Søren Kierkegaards Regina samt kvindeskikkelser hos Harald Kidde, Henrik Pontoppidan, Martin Andersen Nexø, Karen Blixen, Martin A. Hansen og Peter Seeberg fortolkes i et religiøst kristeligt perspektiv som frelsere i den ene eller den anden forstand. Analyserne forholder sig historisk til kvindebilledet hos Goethe og Dante og i den samtidige danske litteraturhistorie, ligesom dansk og europæisk filosofi også er et referencepunkt. Metodisk set er analyserne tekstnære og har hver især et noteapparat. Slutteligt nuancerer Suzanne Brøgger med en kommentar ind i norske Sigrid Undsets og egne tekster frit fra leveren og uden det akademiske noteapparat.

Anna Hermanns introduktion til de "senromantiske forestillinger om kvinden som mandens forløser" vækker med det samme interesse, men viser også emnets kompleksitet. Undervejs tegnes der et billede af kvinden som frelser, men også som nær-guddommeligt, åndeligt eller ophøjet væsen. I ligestillingens ånd er hun altså lige så skabende som frelsende.

Hans Otto Jørgensens Horden er ligeledes et litteraturhistorisk værk, der griber den feminine side an, dog fra forfattersiden.


Kristeligt dagblad

d. 8. nov. 2019

af

af

Svend Skriver

d. 8. nov. 2019


Præsten

Årg. 109, nr. 50 (2019)

af

af

Carina Wøhlk

Årg. 109, nr. 50 (2019)