Bøger / faglitteratur / erindringer

Mit grønlandske liv : 50 år som sygeplejerske


Beskrivelse


Bodil Davidsen (f. 1937) fortæller om sine oplevelser som fangerkone og sygeplejerske i Grønland igennem 50 år. Samtidig gives en personlig beskrivelse af udviklingen i det grønlandske sundhedsvæsen.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. nov. 2012

af

af

Anny Skov Madsen

d. 23. nov. 2012

Oplevelser fra sundhedsvæsenet gennem mere end 50 år vil interessere personer, der har været på Grønland eller på andre måder har fulgt med i udviklingen i landet.

Bodil Davidsen er født i 1937 og som nyuddannet sygeplejerske havnede hun i Nuuk i Grønland i 1961. Hun blev gift og stiftede familie med en grønlænder, der var fisker og fanger. Derfor fik hun en særlig indsigt i det traditionelle liv, erfaringer som ofte kom hende til gode. Som sygeplejerske arbejdede hun i større og mindre bygder, på sundhedsstationer, på skibe og på sygehuse i Nuuk og Ilulissat. Arbejde og fritid gik som regel ud i et, og ofte stod hun under ret primitive forhold og måtte klare krævende situationer, som bl.a. også omfattede at være dyr- og tandlæge. Sproget glider let, og egne fotos supplerer teksten.

R. Lange: Når en tanke bliver født, 2010 handler mere om sygeplejens og sundhedsuddannelsernes udvikling fra 1970. B. Rosing: Alle ender i Nuuk, 2007 og E. Balle: Øst, vest - Grønland bedst, 2006 er personlige erindringer om jobbet som sygeplejerske.

50 års engagement som sygeplejerske i det grønlandske sundhedsvæsen fra små og større steder er her skildret levende gennem et langt og begivenhedsrigt liv i sundhedens tjeneste. Det bliver til et godt indblik i udviklingen af det grønlandske sundhedsvæsen og det daglige liv. Det hele er krydret med fortællinger om dramatiske og morsomme situationer, hvor sygeplejersken gang på gang er blevet personligt og fagligt udfordret.