Bøger / faglitteratur

Mit Europa : mangfoldigheden i fællesskabet


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
197 sider
Udgivet
2003

Beskrivelse


Et billede af Danmark og det europæiske fællesskab vi er en del af, tegnet af danske kunstnere, diplomater og erhvervsfolk bosat i andre EU-lande samt af herboende EU-borgere med anden baggrund end dansk.

Indhold

Christoph Bartmann: En flakker i Europa : (Danmark - Tyskland). Johan Hartmann Bernhard: Vi har fælles europæiske værdier : (Holland, Spanien, Tjekkiet). Dominique Bouchet: Kulturforskelle - en styrke : (Danmark - Frankrig). Peter Brandes: Franskmænd kan ikke brokke sig : (Frankrig - Irland - Italien). Axel Buus: Jeg tabte mit hjerte til Portugal. Lilie Chouliaraki: Sådan er det bare! : (Danmark - Grækenland). Jonas Eiring: Grækenland i Europa? Maria Giacobbe: En europæers bekendelser : (Danmark - Italien). Gunnar Kasper Hansen: Religionen betyder mere, end folk tror : (Belgien). John Idorn: Kolonimagt og kolonialhandel : (Storbritannien). Ulla Kampmann: Vi er alle sigøjnere : (Italien). Brian Moeran: "Festen" : (Danmark - England - Irland). Louisa Pantaleoni: Mangfoldigheden vil altid eksistere : (Danmark - Spanien). Erwin Prins: I Danmark fremstiller man mælk : (Danmark - Holland). Peter Sisseck: Troen, magten og familien : (Spanien). Hans P. Steenfos: Intet er fejet ind under gulvtæppet : (Tyskland)


Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 30. sep. 2003

af

af

Kent Skov

d. 30. sep. 2003

Antologi med 16 artikler om det at være dansker i et andet EU-land eller udlænding fra et andet EU-land bosat i Danmark. Artiklerne tegner hver for sig et signalement af et eller flere lande set med andre øjne og tilsammen en mosaik af de forskellige lande på kryds og tværs. Der er bidrag af kendte - Giacobbe, Peter Brandes, John Idorn og Bouchet - med en spids karakteristik af dansk vs. fransk stil - og mindre kendte personer. Den danske diplomat John H. Bernhard, der bl.a har boet i Tjekkiet, Holland og Spanien mener fx ikke, at den stadig tættere sammenknytning af landene fører til en udviskning af kulturelle forskelle. Opfattelsen er, at EU-samarbejdet stimulerer velfærden og at traditionelle kulturelle værdier og livsmønstre bevares. Lederen af Goethe Instituttet i Kbh. Christoph Bartmann ser flere ligheder end forskelle mellem dansk og tysk levevis og føler sig nu mere europæisk med tysk baggrund end "tokulturel" dansk-tysker. Generelt er der tale om "positivt kritiske" holdninger med tankevækkende og underholdende iagttagelser og oplevelser fra personer, der gennem mange år har boet og arbejdet i et eller flere lande udover det de er født i. Artiklerne er alment interessante - også som inspiration i gymnasier og på højskoler m.v.


Kristeligt dagblad

d. 9. okt. 2003

af

af

Asger Brandt

d. 9. okt. 2003


Information

d. 1. mar. 2004

af

af

Annegrethe Rasmussen

d. 1. mar. 2004