Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Mio, min Mio


Beskrivelse


Nyillustreret udgave af klassikeren om den ensomme dreng Bo, som forsvinder fra en park i Stockholm. Rørende og fantastisk højtlæsning for børn fra 7 år. Selvlæsning fra 10 år.

Anmeldelser (13)


Bibliotekernes vurdering

d. 31. maj 2012

af

af

Else Lerche

d. 31. maj 2012

Mio min Mio, nyoversat af Kina Bodenhoff og en af Astrid Lindgrens klassikere er velegnet til oplæsning fra 6 år og til selvlæsning fra 10 år.

Den forældreløse og ensomme Bosse befrier en ånd. Den fører ham til en magisk verden Landet i det Fjerne, hvor han hedder Mio og hvor hans far, der elsker ham betingelsesløst, er konge. Men den onde ridder Kato truer Mios lykke, for selvom Mio bare er en dreng og ingen helt, må han bekæmpe ondskaben i Landet Udenfor. Bogen udkom første gang på dansk i 1955. Årene mærkes slet ikke. Den er stadig lige frisk og gribende. Med indlevelse, troværdighed og livsvisdom beskriver Astrid Lindgren både Bosses barske hverdag og Mios oplevelse af kærlighed, venskab og kampen mod ondskaben.

Bogen udkom i 1955 i Else Kappels oversættelse, illustreret af Iben Clante. I 2005 oversatte Mich Vraa med illustrationer af Ilon Wikland. Jeg har sammenlignet med 2005-udgaven. Oversættelserne varierer ikke væsentligt fra hinanden. Kina Bodenhoffs oversættelse er en smule mere stram og derfor virker teksten lidt mere intens og mundret at læse højt. Fx 2005: "Det fjerne land", 2012: "Landet i det Fjerne" og 2005: bøger med eventyr", 2012: "eventyrbøger". Navnene er identiske med den svenske udgaves. Nyoversættelsen er ikke illustreret. Forsiden minder i layout om udgaven fra 1955 og der er fin bagsidetekst. Der er ingen grund til at kassere tidligere udgaver.

Mio min Mio er stadig spændende og gribende læsning, nu i fornem nyoversættelse, men jeg savner Wiklands illustrationer.


Bibliotekernes vurdering

d. 23. feb. 2005

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 23. feb. 2005

Astrid Lindgrens klassiske og gribende fortælling om den ensomme, forsømte og forældreløse dreng, der må drage til en magisk verden for at finde en far, der elsker ham betingelsesløst, udkom første gang på dansk i 1955 efterfulgt af adskillige oplag. Den indbydende jubilæumsudgave i en udmærket nyoversættelse og med stemningsfyldte tegninger af Ilon Wikland er en værdig arvtager. Der er dog ingen grund til at kassere pæne eksemplarer af 1. udgaven, for den gamle oversættelse virker forbavsende frisk. Måske skyldes det Lindgrens suveræne, enkle og udtryksfulde sprog, at der ikke har været brug for omfattende sproglige justeringer. Den poetiske og til tider vemodige tone understreges af de mange gentagelser. Elementer fra den triste og barske virkelighed genfindes i den magiske verden, omskabt til noget fuldkomment. Kærlighed og venskab er gennemgående temaer tillige med den klassiske kamp mod ondskaben, der optager det meste af bogen. Mio er ingen helt, men en bange, lille dreng, der får hjælp af en besjælet natur, når det ser sortest ud, og følges af sin trofaste ven lige til den endelige kamp. Lindgren kombinerer spænding med en enkel og engagerende beskrivelse af væsentlige eksistentielle behov, der vil fange børn fra ca. 7 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 9. apr. 2015

af

af

Bo Knudsen

d. 9. apr. 2015

En Astrid Lindgren-klassiker med helt nye tegninger. Velegnet til højtlæsning for de 6-9-årige men også selvlæsning fra 10 år.

Udkom første gang på dansk i 1955 og er senest nyoversat af Kina Bodenhoff i 2012. Det nye ved bogen her er de s/h stregtegninger. Historien handler om den ensomme og forældreløse dreng Bosse, der på mystisk vis kommer til Landet i det Fjerne. Her, hvor Bosse er Mio, søn af kongen, står den lyse side med venner og familie overfor den dystre side med ondskab, frygt og kamp til døden.

Historien holder stadig 100 %. Og dette er den hidtil fineste udgave af bogen. Med Kina Bodenhoffs gode sprog og Mikkel Sommers tidløse streg er det ligesom, bogen har fundet sin endelige form. Et lidt højt format i 15 x 23,5 cm giver god plads til forsidens sorte tårn, der udsender stemning af uhygge. Mikkel Sommer lægger sig, med sine skarpe stregtegninger, stilmæssigt op ad de tidligere tegnere Iben Clante og Ilon Wikland. Han tegner børnene, så de ser lidt ældre ud end tidligere, og er god til blot at antyde bogens markante scener, så der er plads til at danne egne billeder.

De børn, der hører nyere eventyrlige historier som August går i glemmebogenVirtus og Lille Lorteunge eller Virtus og Lille Lorteunge, skal ikke snydes for "Mio, min Mio"De børn, der hører nyere eventyrlige historier som August går i glemmebogen eller , skal ikke snydes for "Mio, min Mio".


Bibliotekernes vurdering

d. 29. okt. 2021

af

af

Elisabeth Bennetsen

d. 29. okt. 2021

Nyillustreret udgave af klassikeren om den ensomme dreng Bo, som forsvinder fra en park i Stockholm. Rørende og fantastisk højtlæsning for børn fra 7 år. Selvlæsning fra 10.

Plejebarnet Bo er der ingen, som holder af, for hans plejeforældre ville hellere have haft en pige. Men da han slipper en ånd ud af en flaske, forsvinder han med et fra den parkbænk, han sidder på et sted i Stockholm. Det viser sig, at han slet ikke er Bo, men den elskede prins Mio i et eventyrland, hvor hans kærlige far hersker. Alt ville være lykke og glæde, hvis ikke det var fordi, der venter Mio en stor opgave. Han er udset til at bekæmpe den onde ridder Kato i nabolandet. Men kan han det, når han nu bare er en lille dreng på ni år? Bogen er nyillustreret i farver af svenskeren Johan Egerkrans, som kendes fra Nordiske guder m.fl.

Det er næsten 70 år siden, at bogen udkom, men det er stadig en smuk, poetisk og sørgelig fortælling om ensomhed, kærlighed, længsel og kampen mellem godt og ondt. Denne udgave er en skønhed på lækkert papir med finish og læsebånd og helt utroligt flotte og varmt farvelagte illustrationer, som passer godt til bogen. De er fulde af dybde, mystik og nordisk noir med John Bauer skovstemning.

Oversættelsen er den samme som i Mio, min Mio med Mikkel Sommers stregtegninger, som er mere neutrale end de første udgaver med Ilon Wiklands sødmefulde, men også mere tidstypiske tegninger.


Fagbladet folkeskolen [online]

d. 10. juni 2015

af

af

Janus Neumann

d. 10. juni 2015


litteratursiden.dk

d. 18. okt. 2021

af

af

Jette Holmgaard Greibe

d. 18. okt. 2021

Astrid Lindgrens elskede eventyr i nye smukke og farverige klæder. Læs bogen for et barn og glæd jer over, at der er skrevet fortællinger som denne. Historien handler om Mio, der i den almindelige ve...


Kristeligt dagblad

d. 27. juni 2012

af

af

Mai Misfeldt

d. 27. juni 2012


Berlingske tidende

d. 2. aug. 2008

af

af

Per Krog Hansen

d. 2. aug. 2008


Information

d. 4. mar. 2005

af

af

Signe Lindskov Hansen

d. 4. mar. 2005


Berlingske tidende

d. 18. apr. 2015

af

af

Jeppe Krogsgaard Christensen

d. 18. apr. 2015


Berlingske tidende

d. 14. apr. 2001

af

af

Kari Sønsthagen

d. 14. apr. 2001