Gå til indholdMin ven forræderen : en livsberetning om den polske oberst Ryszard Kukliński, der valgte at samarbejde med CIA


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

307 sider

Udgivet

2013

Originaludgave

2013


Beskrivelse


Romanbiografi. På baggrund af lange samtaler med Kukliński (f. 1930) berettes om hans tid i den polske generalstab og om hvordan han, med adgang til væsentlige dele af Warszawapagtens angrebsplaner, frygtede en 3. verdenskrig. Dette fik ham til at opsøge CIA i 1972, hvorefter han med sin nærmeste familie flyttede til USA


Anmeldelser (2)


11. mar. 2013

Romanbiografien Min ven forræderen har to skarpt definerede målgrupper, der bestemt ikke udelukker hinanden: Læsere af polsk historie og den kolde krig.

Ryszard Kuklinski var polsk oberst, der under den kolde krige lækkede oplysninger til USA. Men var han helt eller forræder? Og hvordan udførte han sit meget omfattende spionarbejde? Forfatteren Maria Nurowska er et stort i navn i Polen, hvor hendes samtidsskildringer er meget populære. Hun besøgte Kuklinski i USA, og det er deres mange samtaler, der er blevet til denne fortælling. Udgivelsen fra Ellekær er indholdsmæssigt meget omfattende og fornem, da vi både får et velskrevet forord og et omfattende appendiks, der blandt andet indeholder en artikel om Kuklinski, skrevet af historikeren Benjamin B. Fischer. Man bør læse artiklen først, som det også anbefales i forordet, da man dermed får de historiske facts stillet over for Kuklinskis egne ord. I appendikset er også et kort over Polen og fine noter, der forklarer ord, begreber og personer som er meget forankret i Polen. Og det gør udgivelsen relevant for danske læsere, da man netop hjælpes på vej af bogens udgivere.

Værker som Dømt for spionage?, Ved den usynlige front og Iskold krig eller eksempelvis Aske og diamanter, både bog og film.

Ambitiøs og veludført udgivelse, der giver de danske læsere mulighed for at komme ind under huden på en af alle tiders største spioner - en spion, der muligvis var med til at forhindre tredje verdenskrig.

Lektørudtalelse

Af

Jacob Holm Krogsøe

Weekendavisen

Af

Jørgen Herman Monrad

d. 27. mar. 2013


Informationer og udgaver

Bog

2013