Bøger / skønlitteratur / roman

Min bedstefars himmel


Beskrivelse


Kort før hans død overdrages forfatteren morfarens notesbøger, og ved hjælp af disse stykkes hans livshistorie sammen i en blanding af roman og essay. Om fattige kår i opvæksten, kærligheden til faderen og de gruopvækkende oplevelser som soldat i 1. verdenskrig.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. sep. 2014

af

af

Steffen Gordon Nielsen

d. 1. sep. 2014

For læsere af romaner om 1. verdenskrig, men bogen giver også et indblik i livet som fattig i Europa i årene omkring 1900. Flot forside/tekst som sælger bogen godt.

Hertmans (f. 1951) er en flamsktalende belgisk forfatter med flere fine litterære priser på sit CV. Min bedstefars himmel var en stor succes i hjemlandet, og rettighederne er solgt til flere lande, og det forstår man godt. Kort før sin død i 1981 overdrog Hertmans morfar Urbain sine notesbøger til sit barnebarn og med hjælp af disse kombineret med egne refleksioner, forsøger Hertmans at stykke Urbains livshistorie sammen. I en skønsom blanding af roman og essay hører vi om den fattige opvækst og hans kærlighed til faderen og malerkunsten, men centralt i fortællingen er hans gruopvækkende oplevelser som soldat i 1. verdenskrig. Det er ikke en decideret biografi, men mere Hertmans personlige forsøg på at forstå sin elskede morfar. Det er en velskrevet og bevægende historie om opofrelse, kærlighed og pligt, som udmærker sig ved sin melankolske tone og de flotte tidsbilleder af en svunden tid.

I sine beskrivelser af krigens gru lægger bogen sig op ad litterære klassikere som Intet nyt fra vestfronten og I stålstormen, men dens sindrige essayagtige konstruktion gør den ret anderledes end de øvrige bøger om emnet.

Velskrevet og rørende historie om en dramatisk periode i europæisk historie, der på trods af de voldsomme begivenheder er pakket ind i et smukt og dragende sprog.


Jyllands-posten

d. 25. okt. 2014

af

af

Mikael Busch

d. 25. okt. 2014


Weekendavisen

d. 28. nov. 2014

af

af

Kristian Ditlev Jensen

d. 28. nov. 2014


Standart

Årg. 29, nr. 2 (2015)

af

af

Henk van der Liet

Årg. 29, nr. 2 (2015)