Bøger / faglitteratur / erindringer

Min barndom i 40'erne


Beskrivelse


En række kendte mennesker, født i årene 1930-1940, fortæller om deres personlige oplevelser om en opvækst i et årti, der var præget af besættelse, vareknaphed og hårde isvintre, men også af fællesskab og hjælpsomhed.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. sep. 2014

af

af

Rikke Bruun

d. 1. sep. 2014

Læserne får her indsigt i, hvordan barndommen blev oplevet i 1940'erne af en række kendte danskere. Bogen henvender sig hovedsageligt til læsere med interesse i livet under 2. verdenskrig, men fortællingerne kan også nydes som barndomsskildringer - både som et samlet billede af tiden og som enkeltstående fortællinger.

En række kendte danskere som fx Hanne Bech Hansen, Kjeld Hillingsø, Jørn Hjorting og Jane Aamund fortæller her om deres oplevelser i 1940'erne. Fortællingerne er meget forskellige og selvom de fleste fortællinger er fra Københavnsområdet, er der også fortællinger fra Skagen, Århus, Fredericia og Bornholm. De har alle en ting tilfælles; 2. verdenskrig. Fortællingerne handler om livet som barn i en tid, der har sat sig dybe spor. Nogle oplevede ikke krigshandlingerne helt tæt på og beskriver en barndom med frihed fra de voksne, skolegang og fællesskab. Andre oplevede krigen helt tæt på med fædre, der deltog i modstandskampen, og Bent Jørgensen fortæller stærkt om sit russiske år på Bornholm med den russiske besættelse. Ingen af fortællingerne har før været udgivet.

Peter Rye Vadmand beskriver sin barndom i bl.a. 1940'erne i Drengene fra Vesterbro : en vesterbrodrengs erindringer, 2013 og man kan læse mere om livet i 1940'erne i Ove Dahls Tilbage til 40'erne : alle de ting, du har glemt, du kan huske, 2011.

Bogens 13 barndomsfortællinger beskriver levende og nuanceret, hvordan det var at være barn under 2. verdenskrig forskellige steder i Danmark.


Kristeligt dagblad

d. 25. sep. 2014

af

af

Claus Grymer

d. 25. sep. 2014