Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Mig og bedstefar - og så Nisse Pok


Beskrivelse


Julefortælling om en dreng, som hvert år tilbringer december måned på landet hos sin bedstefar, hvor han får fortalt historier og møder drillepinden Nisse Pok.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Birte Egebak (børn)

d. 18. dec. 2018

Nisse Pok er gårdnisse hos jeg-personens bedstefar. Han rykker ind på gården samtidig med den 8-årige hovedperson - drengen fra byen, der skal opleve julemåneden på landet. Tiden går medpasning af dyrene, leg med hunden, snak og traveture med bedstefaderen, besøg i landsbyen, juleforberedelser og ikke mindst med funderinger over nissen og nissens væsen, som kan svinge fra detdrilagtige til det ondskabsfulde, hvis man glemmer dens grød og øl. Historien balancerer - bortset fra nissens og dyrenes indbyrdes snak - på det realistisk mulige plan, indtil forfatteren ladernissen materialisere sig juleaften. Handlingen udspilles, som forfatterens øvrige produktion, i et lille hjørne af yirkeligheden uden prægnant social eller historisk baggrund. Det tomrum kan brugestil at frigøre bør-neundertrykkelse og kanalisere protest, men her bliver det maner og hygge-nygge. Positivt er det, at den europæiske gårdnisse fremhæves på bekostning af den kommercielle,amerikanske julemand. Bogensopbygning i 24 lige store afsnit tyder på en opr. udarb. som radiomanus til julekalender. Hvert afsnit følges af en helsides-ill. af Svend Otto S. Fra 6 år. Selvlæs. 9år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ina S. Due

d. 18. dec. 2018

O.L.K.s julekalender, læst op i radioen i 71, udkommer her i bogform. O. 73 s. - form. 15 x 21 cm. Inddelt i 24 afsnit beretter den 8-årige dreng fra byen om sine daglige oplevelser ijulemåneden, som han hvert år tilbringer på sin bedstefars gård. En hyggelig og varm fortælling om et nært venskab mellem en dreng og hans historiefortællende bedstefar, dyrene på gården,bedstefaderens særprægede venner, samt ikke mindst om deres forhold til Nisse-Pok, der ankommer samtidig med drengen og installerer sig på høloftet, men ikke lader sig se førend d. 24. dec., hvorhan fejrer juleaften med drengen og bedstefar. Dog spiller N.-P. en væsentlig rolle i næsten alle afsnittene. En mere afdæmpet O.L.K. end ham vi kender fra flodheste, næsehorn, bøller o.a., menogså her fornemmes hans orginalitet, barokke påfund og forståelse af børns sprog og fantasi. Ydermere fremtræder et pædagogisk sigte i bedstefaderens holdning og fortællemåde over for drengen.S.O.S. har illustr. med meget fine,detaljerede tegninger i sort streg, der understøtter teksten. Naturligt talesprog i stor, åben typografi med behageligt tryk. Bærer præg af »oplæstjulekalender«, og som sådan anbefales den primært til bhk., 1., 2. og 3. kl. Selvl.: 3.-4. kl.


Bibliotekernes vurdering

d. 2. nov. 2015

af

af

Torben Wilhelmsen

d. 2. nov. 2015

En dreng tilbringer julen hos bedstefar ude på landet. Hans højeste ønske er at se gårdnissen Nisse Pok med egne øjne, men vil det mon lykkes? Til højtlæsning fra ca. 5 år.

Julefortælling om en dreng, der hvert år tilbringer december måned hos bedstefar på landet. Drengen fortæller selv historien om nissen, der flytter ind på gården. Det er en rigtig drillenisse, og vi hører om nissens påfund dag for dag frem til juleaften, men også om dagligdagen på gården og om bedstefars historier, der heller ikke er kedelige. Bogen, der er inddelt i 24 kapitler, er illustreret med farvelagte stegtegninger.

Historien i Kirkegaards juleklassiker er fortalt fra drengens synsvinkel, og hans gengivelser af bedstefarens oplevelser og fortællinger er fulde af fantasi og sproglige perler, der samtidig giver stof til eftertanke. Der er også fine og sjove beskrivelser af det sindige liv på landet i gamle dage, og Dina Gellerts nye livlige, farvelagte illustrationer bidrager yderligere til morskaben med skæve karikaturer og mange detaljer.

Den nye udg. af bogen om Nisse Pok er illustreret af Dina Gellert. Hendes tegninger, der afløser Otto S.'s fine, men lidt bedagede stregtegninger fra ældre udgaver, tilfører den lille kalenderbog friskhed og nyt liv. Kirkegaard ligner ikke rigtig andre forfattere, men bogens lidt gammeldags stemning minder om stemningen i julefortællinger af fx Astrid Lindgren.


Vestkysten

d. 14. dec. 1982

af

af

kivo

d. 14. dec. 1982