Bøger / faglitteratur

Midt i en surfertid : den rekreative by mellem fast og flydende modernitet


Beskrivelse


I et sociologisk-historisk perspektiv gives en forklaringsramme for moderne kreativ byudvikling og et bud på den fremtidige udvikling af den rekreative by.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. aug. 2013

af

af

Jette Landberg

d. 5. aug. 2013

Især for studerende med interesse i byudvikling og teorierne bag. Bogen er stærkt præget af sociologiske teorier og kræver derfor et vist kendskab til diverse sociologer.

Forfatteren har forsket i byudvikling med eksempler fra Esbjerg, Odense og København. Hans udgangspunkt er bl.a. sociologen Zygmunt Baumans teori om nutidens flydende modernitet i modsætning til industrialderens faste modernitet med parcelhuse og betonbyggerier, der aldrig rigtig fik sjæl. Fra indhegnede græsplæner med forbudt skilte bevæger vi os mod rekreative områder overalt. Byen har forandret sig fra at være et sted, hvor man producerer til et sted, hvor man rekreerer sig i havnebade, på skateboardbaner osv. I det moderne livs flydende relationer, kan man altid finde sig et nyt job, projekt, ny ægtefælle osv. Forfatteren tolker denne individualistiske livsform ind i bybilledet og er ikke blind for omkostningerne, især for dem der ikke kan følge med. Klaus Eskelund er ph.d og postdoc ved Syddansk Universitet.

Det er nærliggende at sammenligne med Baumans Flydende modernitet, den danner en del af det teoretiske grundlag, hvor Eskelund konkretiserer teorien med byen som eksempel. Jan Gehl har skrevet bøger om byudvikling, bl.a. Byer for mennesker, han er mindre teoretisk og har endnu mere vægt på det konkrete byrum. I 2013 udkom Fremtidens forstæder, der er et idékatalog.

En spændende og teoretisk velfunderet tolkning af byrummets udvikling, der især vil blive brugt af studerende.


Arkitekten

Årg. 116, nr. 8 (2014)

af

af

Lars Nevald

Årg. 116, nr. 8 (2014)