Bøger / faglitteratur

Meritokratiets tyranni : hvad blev der af det fælles bedste?


Beskrivelse


Skarp og tankevækkende kritik af individualismen og tanken om, at vi får, hvad vi fortjener i livet. For samfundsinteresserede.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. okt. 2021

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 15. okt. 2021

Skarp og tankevækkende kritik af individualismen og tanken om, at vi får, hvad vi fortjener i livet. For samfundsinteresserede.

Meritokrati er en politisk styreform, hvor magten tildeles dem, der anses for at have gjort sig fortjent til den. Princippet er, at vi selv er ansvarlige for vores skæbne - om vi ender på toppen eller i bunden af samfundet. Sandel undersøger i bogen, hvordan den markedsdrevne, meritokratiske etik i fire årtier har bidraget til at skabe vindere og tabere, voksende ulighed og social splid, og han stiller spørgsmålet: Hvad blev der af det fælles bedste? Ifølge Sandel er der brug for en alternativ måde at tænke succes og fiasko på, en måde som også skeler til held, vækker til ydmyghed og solidaritet og anerkender værdien i al slags arbejde. Michael J. Sandel er filosof ved Harvard University.

På mange måder en klassisk debatbog, som tydeligt identificerer et problem, beskriver dets negative indflydelsessfære og anviser, hvordan det kan imødegås. Et vigtigt og velargumenteret indlæg i ulighedsdebatten, som kan læses af en bred læserskare.

Termen meritokrati blev brugt for første gang af den britiske sociolog Michael Young i hans satiriske essay Intelligensen som overklassePrekariatet : en undersøgelse af udviklingen med hensyn til uddannelse og lighed 1870-2033, 1958. "Meritokratiets tyranni" kan ellers finde anvendelse på lignende vis som fx Prekariatet : den farlige nye klasse, som også prøver at forstå tidens radikale tilstandTermen meritokrati blev brugt for første gang af den britiske sociolog Michael Young i hans satiriske essay Intelligensen som overklasse : en undersøgelse af udviklingen med hensyn til uddannelse og lighed 1870-2033, 1958. "Meritokratiets tyranni" kan ellers finde anvendelse på lignende vis som fx : den farlige nye klasse, som også prøver at forstå tidens radikale tilstand.


Jyllands-posten

d. 16. okt. 2021

af

af

Mikael Jalving

d. 16. okt. 2021


Berlingske tidende

d. 11. okt. 2021

af

af

Eva Agnete Selsing

d. 11. okt. 2021


Kristeligt dagblad

d. 7. jan. 2022

af

af

Christian Egander Skov

d. 7. jan. 2022