Bøger / faglitteratur

Menneskesyn i teorier om mennesket


Beskrivelse


Antagelser om mennesket inden for fagområder som pædagogik, psykologi, sociologi og socialantropologi.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. juni 2012

af

af

Grethe Lorentzen

d. 7. juni 2012

Bogen, der gør rede for menneskesyn indenfor forskellige videnskaber og deres skoler har som primær målgruppe faggrupper, der arbejder med mennesker, og de der uddanner sig til disse erhverv. Kan anvendes fra gymnasieniveau.

Forfatterne har som mål at skabe en helhedsforståelse for menneskesyn indenfor pædagogik, psykologi, sociologi og socialantropologi og disses teoretiske retninger. Bogen indledes med et udførligt afsnit om forfatternes metodiske grundlag og de teorier de selv tager udgangspunkt i. Gennemgangen af videnskabernes menneskesyn er ikke udtømmende, men dybtgående og eksplicit, og der gives en god introduktion til videnskaberne og deres retninger. Bogen skaber et glimrende overblik over, og sammenligning mellem videnskaberne og deres menneskesyn. Forfatterne fremstiller desuden forholdet mellem teori og praksis. De afsluttende bemærkninger omhandler bl.a. biologisk determinisme, som de mener er ved at vinde frem mange steder. Stoffet er pædagogisk fremlagt og forholdsvist let læst. Bogen sluttes med register og opdaterede kilder, hvoraf mange er norske.

2. udgave har opdateret litteraturliste og henvisninger, men ellers ingen ændringer. Menneskesyn : historisk arv og fortsat aktualitet, 2009, supplerer denne med et historisk perspektiv på menneskesyn i vestlig civilisation.

Denne grundige fagbog om menneskesyn i teorier udmærker sig ved sin pædagogiske, helhedsskabende fremstilling og forfatternes fremlægning af eget ståsted. 1. udg. fra 1999 er fortsat gangbar.