Bøger / faglitteratur

Mellemøjeblikke : Ludvig Feilbergs psykologi og "Levelære" i historisk omrids og nutidigt perspektiv


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Ludvig Feilberg (1849-1912) ville ikke påvirkes af samtidens tanker og meninger men ønskede at gøre sine egne erfaringer - specielt på sjælelivets område. Feilberg ville se, lytte, tænke og dømme selv, og resultatet af hans mange studier blev en fascinerende teori om bevidstheden, af ham selv betegnet som intet mindre end en "Levelære". Mellemøjeblikke giver læseren mulighed for at stå i lære - i levelære - eller at bruge Feilbergs teori som tankeredskab for egne studier i kreativitet, livskvalitet og menneskets forhold til naturen.

Indhold

Om Ludvig Feilberg og hans Levelære ; H.C. Ørsted og Feilberg ; Feilbergs Levelære: Indledende fænomenologiske beskrivelser ; Feilbergs Levelære: Bevægelseslæren : ligeløb og kredsning ; Feilbergs Levelære: Udviklingslæren : ligeløb og fortætning ; Goethe og Feilberg ; Feilberg og hans samtidige ; Feilberg i dag ; Edelmans biologiske teori om bevidstheden ; Lidt mere poesi og eventyr : udviklet spontanitet som livskunst ; Sammenfatning, perspektivering og afsluttende bemærkninger


Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. sep. 2009

af

af

Erik Nicolaisen Høy

d. 14. sep. 2009

Bogen er for idéhistorisk interesserede på et akademisk plan især inden for psykologi.

Forfatteren er cand.psych. og bogen er en udvidet udgave af hendes speciale fra 2001. Den er en indføring i Feilberg, ingeniør og forfatter (1849-1912). Hovedvægten ligger på hans "levelære", dvs. hans nedfældning af sine oplevelser og erfaringer samt råd og vink til læserne af hans bøger. Den bygger på hans indsamling af tusindvis af eksempler på sjælelige fænomener. Desuden gennemgår bogen påvirkninger fra bl.a. H.C. Ørsted, Goethe og en række samtidige danske filosoffer og psykologer. Den forsøger også at drage linjerne op til nutiden, bl.a. til flow-teorier (Csikszentmihalyi) og til hjerneforskningen. Bogens kapitler kan læses enkeltvis eller samlet. Skrivestilen er akademisk, og behandlingen af emnet meget detaljeret på et højt abstrakt plan.

Der er ikke udkommet nyere bøger på dansk om Feilberg. Derudover beskæftiger bogen sig med en relativt udækket område af dansk idéhistorie.

Bogen er en psykologisk og filosofisk gennemgang af Feilbergs bøger, hans samtidige og lidt om hvorvidt hans teorier holder i nyere tid.


Kristeligt dagblad

d. 26. okt. 2009

af

af

Nils Gunder Hansen

d. 26. okt. 2009


Nordica

Bd. 26 (2009)

af

af

Knud Bjarne Gjesing

Bd. 26 (2009)